Реклама / Ads
0| 5798 |30.06.2015 ПОЛИТИКА

Проф. Слатински: Ципрас забива нож в гърба на демокрацията

.
Проф. Николай Слатински
Умът ми не го побира как може някой да се възхищава на левичарския ултрапопулизъм на Ципрас! Но нека допуснем, че това е мой личен проблем, произтичащ от разбирането ми, че заемите трябва да се връщат, питото трябва да бъде платено, договорите трябва да се спазват, а сметките без кръчмар - да се наказват.
 
Ето и  целият коментар на проф. Слатински за гръцката демокрация"

"...Но моите неразбирания и схващания тук не са важни. Далеч по-важното е, че всички, които смятат, че Ципрас „цака“ демократичните държави с демократични козове, като че ли не осъзнават много добре, че всъщност Ципрас е враг на демокрацията, той в момента и забива нож в гърба, той я предава и си измива ръцете с нея.

Защо? Защото смисълът на представителната демокрация е, че обществото дава мандат на определена група политически мениджъри да решат за определено време определени проблеми. Когато те не успяват, трябва да признаят неуспеха си и да се оттеглят, за да дадат на обществото шанс да потърси други политически мениджъри, които са по-успешни от тях.

А сега Ципрас става жертва на собствения си популизъм, идва момента на плати за това, че е заблуждавал обществото, че е лъгал тези, с които трябва да реши проблемите, за които е убеждавал обществото, че може да ги реши, внушавал е на гърците, че сири(зен)цето може да е безплатно и извън мишеловката, провалил е шансовете на страната си да се спаси и да поеме подаваната ръка от тези, на които Гърция е длъжник. И какво? Той бяга от отговорност и прехвърля отговорността върху обществото, за да се оправдава после с него.
Оттук нататък с този прецедент, всеки безпринципен мегапопулист ще идва на власт с нереалистични, лъжливи, подменящи истината и създаващи паралелна реалност обещания, а когато се проваля за тяхното неизпълнение, той ще прехвърля топката върху обществото, което е измамил и заблудил, да узакони неговите съзнателни мегапопулистки измами и заблуди.

А къде е лидерството, къде е умението да водиш народа в правилна посока, да намираш верните решения, да си на нивото на предизвикателствата?

Ами то не е нужно, просто завърташ спиралата – лъжливи обещания – подкрепа – лъжливи обещания прим…
Така изпразваш от смисъл демокрацията, при която обществото трябва да дава подкрепата си максимално добре информирано, като я превръщаш в охлокрация, в тълпокрация, в произвол на неинформираните мнозинства, които смятат, че са прави тия, които са повече. А никога и никъде по света не са били прави тези, които са повече – истината се е раждала в главите на един или няколко човека. Те са били разпъвани на кръст, изгаряни на клада, одирани живи, обезглавявани на дръвника, но после е ставало това, което те са твърдели, защото на днешния казано на наукообразен-бюрократичен език, те са били лидери.

Ципрас убива демокрацията и я превръща в охлокрация, в тълпокрация, в –крация на живеещите в заблуди и илюзии сиви маси, на манипулираните екзалтирани множества. Въпрос на време е дали тези сиви маси, екзалтирани множества ще крещят Няма да платим! или Зиг Хайл!"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 9452 |15.04.2015 Проф. Константинов: Президентските избори - на 23 октомври 2016 . 53| 7753 |11.02.2015 Николай Слатински: С новия дълг ипотекират бъдещето на България . 14| 5585 |27.01.2015 Миков поздрави Ципрас: Само левите предлагат грижа за хората . 17| 6895 |22.10.2014 Проф. Константинов даде формулата за властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads