Реклама / Ads
0| 5196 |30.06.2015 НОВИНИ

Еврогрупата затяга примката за Гърция

.
Европримка...
Половин час след старта на разговорите в Еврогрупата тази вечер, членовете са обсъдили възможността да се даде отсрочка на Гърция до референдума в страната, предава ТАСС. Малко по-късно обаче става ясно, че няма съгласие за това и програмата за помощи на страната няма да продължи, съобщава министърът на финансите на Финландия Александър Стуб.
 

Новите преговори ще се състоят в сряда, според гръцки източници. Тогава правителството на страната ще направи ново предложение, съобщава Йерун Дейселблум.

В предложението си за обсъждане на трети помощен пакет за Гърция, изпратено във вторник следобед на европейските партньори, премиерът Алексис Ципрас иска над 29 млрд. евро, с които страната да си плати дълговете до 2017 г., включително. Това става броени часове преди изтичането на втория помощен пакет, подкрепен от МВФ, ЕС и ЕЦБ, и предвидените за удължаването му близо 16 млрд. евро. В същия час е последният срок Атина да преведе на МВФ 1.6 млрд. евро, за да не изпадне в състояние на "нередовен платец" и произтичащото от това спиране на средствата от фонда.

Текстът на писмото до председателя на Еврогрупата и до фонда Европейски механизъм за стабилност (European Stability Mechanism, или ESM) – но не и до МВФ - е публикуван от "Файненшъл таймс". От него се вижда, че Гърция се обръща за двугодишен заем от съдържащия 500 млрд. евро ESM в размер на 29.1 млрд. евро, който да се използва единствено за покриване на външни и вътрешни задължения, подлежащи на връщане в следващите 30 месеца.

В искането за подкрепа на финансовата стабилност в Гърция премиерът се позовава на два члена от статута на ESM, но единият от тях съдържа условие, взривоопасно за управляващите в Атина радикална левица и националисти. Помощта е обвързана с наличието на нов "меморандум за разбирателство" - фраза, която СИРИЗА хулеше през години като най-омразното и заробващо нещо, наложено на страната.

Формата, в която Ципрас иска заема от над 29 млрд. евро, означава, че той трябва да поддържа първичен бюджетен излишък, за да може да го обслужва, а това означава още непопулярни антикризисни мерки, пише "Файненшъл таймс".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8557 |24.06.2015 Проф. Слатински: Проф. Близнашки затяга въжето, което сам си нахлузи . 4| 6353 |09.01.2015 Примката край Париж се затяга; атентаторите взели заложници . 91| 8651 |19.09.2014 Дора Янкова: Който иска да гласува за ГЕРБ, да затяга колана . 5| 4836 |27.08.2014 Германия затяга мерките за имигранти заради българи и румънци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads