Реклама / Ads
0| 5348 |01.07.2015 ПОЛИТИКА

Миков пита Борисов за търговията с човешкия живот и здраве

.
Михаил Миков
„Каква е политиката на правителството по отношение на приватизацията и съзнателното затрудняване на държавни и общински болници”. Този въпрос отправи председателят на НС на БСП Михаил Миков към премиера Борисов по време на блиц контрола в пленарна зала.
 
Той обясни, че през 1999 е дадена възможност за частен бизнес в здравеопазването. По думите му за тези 16 години парите, плащани от гражданите за здравни услуги са се увеличи над 1000% и отделно около 45 % се плащат под масата и в частните заведения.
 
„Народът на страната ни е намалял с 2 млн. души, а за последните 5 години парите, които отиват от здравната каса в частните лечебни заведения са се увеличили двойно – от 15% на 30%”, обясни той. Миков подчерта, че през последните месеци, с лимитите държавните лечебни заведения са били ограничени да получават ресурси от здравната каса. Според него в цялата тази ситуация се внася идея за приватизация на държавните и общинските болници. „Усешането е, че съзнателно, чрез ограничаване на възможностите да получават средства от Здравната каса и с внасянето на този закон, се създава ситуация, която работи в полза на частния бизнес в здравеопазването -  търговията с живот и здраве”, категоричен бе Миков. Той обясни, че по Конституция в чл. 52 казва, че държавата трябва да гарантира достъп до медицинска помощ и безплатно ползване на медицинско обслужване, когато хората си плащат здравните вноски.

„Хубаво е, че се заявява от парламентарната трибуна, че правителството не стои вече зад приватизацията на болници”, подчерта лидерът на левицата. Той подчерта, че когато става въпрос за такава приватизация- ще бъдат приватизирани печелившите лечебни заведения, а други, като инфекциозните отделения, ще бъдат оставени настрана. Председателят на БСП заяви, че отговорът на премиера е и призив към пленарна зала, частта с приватизацията да отпадне.
         
Михаил Миков заяви, че левицата ще направи всичко възможно, за да помогне за излизане от тежката ситуация в здравеопазването.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6419 |28.06.2015 Миков: Приказките за реформи не убеждават след 8 месеца безплодни усилия . 0| 5170 |26.06.2015 Миков: Военната техника носи загуби за България . 0| 6193 |25.06.2015 Борисов: Проблемно е, когато мечката играе в комшиите . 0| 5943 |23.06.2015 Миков: Смисълът от писмото на Искров е, да не го бие Менда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads