Реклама / Ads
0| 4974 |01.07.2015 НОВИНИ

Вече имаме еднодневни трудови договори

.
Народно събрание
Парламентът одобри еднодневните трудови договори за сезонна селскостопанска работа. „За” гласуваха 118 депутати, 15 бяха против, а четирима се въздържаха. С така приетите промени трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа може да се сключва между работник и регистриран земеделски стопанин за работа за един ден, като това време не се признава за трудов стаж, а осигурителен.
 
С един работник може да се сключват трудови договори общо не за повече от 90 дни. Условията и редът за предоставяне, регистриране и отчитане на трудовите договори пред инспекцията по труда се определя с наредба на министъра на труда и социалната политика, съгласувана с управителя на Националния осигурителен институт и с изпълнителния директор на Националната агенция за приходите.
Работниците се осигуряват при условия и по ред, установени в Кодекса за социално осигуряване и в Закона за здравното осигуряване. При дебатите председателят на ПГ на „БСП лява България” Михаил Миков изтъкна, че не може да има трудов договор за един ден, а граждански.

„Няма никакъв смисъл от този текст. Какво означава трудов договор за един ден – има ли право на отпуска работника, има ли в Кодекса на труда права? Това е правен абсурд и смятам, че няма никакъв смисъл да се сключват трудови договори за един ден”, обясни той. Депутатът от Патриотичният фронт Димитър Байрактаров поясни, че с въвеждането се обезсмисля понятието трудов договор. „Редно е да информирам, че премахването на понятието трудов стаж е юридически неприемливо. Така предлаганата редакция влиза в пълно противоречие на действащи членове на Кодекса на труда, което е недопустимо. Използвайки понятието еднодневен трудов договор, което е със срок на продължителност до 90 дни, е недопустимо и ще се обслужват олигархични интереси”, заяви Байракторов.

Той беше репликиран от съпредседателя на ПФ Валери Симеонов, който коментира, че на работника ще се удържат пари за пенсия, която няма да получи за времето, в което работи. „Държавата трябва да е коректната и тези дни трябва да се признават”, подчерта Симеонов.

Светлана Ангелова от ГЕРБ обаче обясни, че за тези лица, за които е бъде сключен договор, ще бъдат осигурени за фонд пенсия и трудова злополука. „На тях ще им бъде признат осигурителен стаж. Времето ще им се признава и ще могат да получават пенсия на база внесените социални осигуровки. Има предвидени текстове да бъдат осигурени здравно в преходните и задължителни разпоредби”, каза още Ангелова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4918 |26.06.2015 Цариградско вече е Сталинградско шосе - като на война е . 0| 4667 |25.06.2015 Румъния получи в пъти повече европари от нас! Защо? . 0| 5518 |22.06.2015 Багерист купи 1000 кв земя, тя вече е на кмета на Сатовча . 0| 9058 |21.06.2015 Деница Михайлова: Кучетата в държавата имат повече права от ромите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads