Реклама / Ads
0| 4484 |01.07.2015 НОВИНИ

Ципрас клекна на кредиторите според "Файненшъл Таймс"

.
Алексис Ципрас
Според информация на "Файненшъл Таймс" гръцкият премиер Алексис Ципрас ще приеме направените в края на миналата седмица предложения от страна на международните кредитори, в опит да осигури нова спасителна финансова помощ за страната.
 

"Файненшъл Таймс" разполага с писмо, което Ципрас е изпратил във вторник вечерта до ръководителите на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка. В писмото се посочва, че той ще приеме всички условия на кредиторите, които са били на масата на преговорите през изминалия уикенд, с изключение на някои незначителни промени, съобщи БНР.

 

Писмото от две страници предоставя допълнителни подробности относно вчерашната изненадваща молба на Гърция за удължаване на вече изтеклата снощи втора спасителна програма и искане за трета двугодишна програма за 29,1 млрд. евро, съобщава Петер Шпигел от "Файнешъл Таймс".

 

Въпреки че досегашната спасителна програма приключи в полунощ на 30-и юни и въпросът за нейното удължаване вече не стои на масата за преговори, писмото на Алексис Ципрас може да послужи като основа за нов спасителен план в близките дни.

 

Според "Файнешъл Таймс" в писмото на гръцкия премиер се казва, че Атина ще приеме всички реформи, свързани с данък добавена стойност (ДДС), с едно изключение – запазване на 30-процентната данъчна отстъпка за гръцките острови, много от които са в отдалечени и труднодостъпни региони.

 

Относно спорния въпрос за пенсионната реформа, Ципрас иска промени, според които поетапното повишението на възрастта за пенсиониране до 67 години до 2022 година да започне от октомври, а не веднага, както настояват международните кредитори. Той също така поиска специалното "солидарно" отпускане на помощи за бедните пенсионери, което Ципрас е съгласен да се преустанови до декември 2019 година, да бъде преустановено по-плавно, отколкото настояват кредиторите на страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4898 |30.06.2015 Юнкер с последно предложение на Гърция, Ципрас го отхвърлил . 0| 4988 |26.06.2015 Гърция не се разбра с кредиторите . 0| 4686 |26.06.2015 Преговорите с Гърция се закучиха, Ципрас не отстъпва . 0| 4819 |24.06.2015 Гърция се запъна на предложение на кредиторите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads