Реклама / Ads
0| 5078 |01.07.2015 НОВИНИ

Над 40 нелегални имигранти спипаха в София при рутинна акция

.
Болшинството от задържаните са от Сирия
Над 40 нелегални имигранти спипаха на различни места в София при рутинна полицейска проверка на ДАНС и МВР. Практика стана ежедневните действия на ченгетата да се представят като мащабни и шумни акции.
 

Болшинството от арестуваноте са избягали от  Сирия. Издирват се хора, свързани с трафика на бежанци в България и от България към страни от Западна Европа. Хората, които живеят на ул. "Цар Самуил" споделиха, че в изоставените къщи постоянно пристигат нелегални бежанци. Често обаче бежанците предизвиквали проблеми и сбивания, а понякога се случвало след тези сбивания да има и ранени. Повечето от арестуваните бяха отведени в лагера за бежанци в квартал "Военна рампа".

 

Малко по-късно от ДАНС пуснаха съобщение. В него се казва, че проведената тази сутрин акция е срещу канал за нелегална миграция от Близкия изток към България и Западна Европа. Предотвратено е прехвърляне на голям брой чужденци, произхождащи от Афганистан и Сирия. Операцията е била проведена в момент на подготовка на тяхното незаконно преминаване на границата с Турция.

 

Петима чужденци от иракски и сирийски произход са организатори на канала. Четирима са закопчани при операцията. Петият е извън страната, откъдето набирал имигранти за прехвърляне у нас.

 

Организаторите на канала са поддържали висок стандарт на живот. Те са притежавали значителни финансови средства, луксозни автомобили и скъпи недвижими имоти. Установено е, че нелегалната мрежа е акумулирала значителни финансови средства от незаконната си дейност.

 

От ДАНС поясняват, че дейността на мрежата е създала предпоставки за застрашаване на националната сигурност. От рискови райони имало опасност у нас да проникнат чужденци, които потенциално са свързани с терористична и екстремистка дейност.

 

Натрупаните незаконно придобити големи парични суми се отчитат като допълнителен рисков фактор. Проверява се предназначението им за друга престъпна дейност или тероризъм, уточняват още от ДАНС.

 

На организаторите на канала е отнето правото за пребиване в България. Разпоредено е принудително отвеждане до границата, експулсиране и забрана за влизане у нас за срок от пет години.

 

По време на операцията са извършени проверки на общо 17 адреса. Това е станало по предварителна информация за настаняване на нелегални имигранти. Проверени са 81 чужди граждани. Установено е, че 27 от тях са незаконно пребиваващи в страната.

 

В полицейски управления са отведени 20 души. Самоличността им се установява. Пет деца и двамата им родители пък са предадени на Държавна агенция „Бежанци".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4596 |29.06.2015 120 нелегални бежанци задържаха на влизане в София . 0| 4454 |25.06.2015 Спипаха препариран лъв на ГКПП „Капитан Андреево” . 0| 4414 |25.06.2015 Върнахме 18 нелегални имигранти . 0| 4664 |21.06.2015 Спипаха 1 млн. къса нелегални цигари на ГКПП "Капитан Андреево"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads