Реклама / Ads
0| 5101 |02.07.2015 НОВИНИ

Цацаров скастри Борисов за подслушването на адвокати

.
Сотир Цацаров
Подслушване между адвокат и клиент е невъзможно – това са азбучни неща. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на ВСС, предаде БГНЕС.
 

Не е възможно да се въведе подслушване, което да бъде подслушване на разговорите между адвокат и клиент. Да, знаем, че има своего рода търговия. Знаем, че в някои случаи недобросъвестни колеги адвокати, защото не всички са тези, които са лицето на адвокатурата– на практика блокират усилията на държавната правоохранителна система и то я блокират за сметка на справедливостта за своя лична материална изгода, но това не значи, че можем да зачеркваме изконни принципи, посочи той.

 

От стенограмите на заседанието на МС става ясно, че според Бойко Борисов наказателният процес ще напредне и ще се развие много по-бързо, ако Законът дава право адвокатите да се подслушват. Така бързо и лесно ще бъдат издирени и техните клиенти, извършители на престъпления.

"Ето сега ние издирваме убиец, адвокатът му се явява да го представлява. Всеки нормален човек би казал – добре, а защо не проследят адвоката и да го хванат къде отива да му даде информацията.

 

По повод тези думи главният прокурор заяви, че това е абсолютно невъзможно, това е забранено от закона. На допълнението, че се говори за законови промени, той попита: Могат ли да се въведат законови промени, които са в нарушение на Конституцията и с които правото на защита на хората драстично ще бъде нарушено.

 

Цацаров подчерта, че има човек, който е присъствал на това заседание и посъветва, че не е зле репортерите да питат неговото мнение. "Не хвърлям топката в чужда градина, но е добре да ги зададете тези въпроси и на министъра на правосъдието. Моето мнение е ясно, той е присъствал там – какво становище е взел. Аз моето становище го казвам ясно: това е незаконосъобразно и не може да бъде допуснато в една демократична държава", каза Цацаров.

 

Той посочи, че има злоупотреба и това е ясно и посочи случая с АМ Струма. "Нима е нормално да водим пазарлък от името на защита – ще се предаде ли, няма да се предаде, аз ще посреднича, аз ще говоря с полицията. Извинявайте функцията на адвоката е много благородна и свястна в едно нормално общество, но не е на борсов посредник. Това трябва да е много ясно, в противен случай страда цялото общество – не става така", заяви Цацаров. Според него, има колеги, за които ръководството на адвокатурата, съвсем ясно да се произнесе и то дължи много отдавна тези отговори за морала на защитата, за начина, по който тя подхожда, за публични изказвания, които се правят по телевизии. "Ние сме свободна държава, всеки може да ходи и да говори каквото си иска, но част от адвокатите се превърнаха (част – двама, трима, четирима) в един момент в телевизионни звезди. Дали това не е някакъв вид реклама или нещо такова. Тоест - силата на адвоката е в правото, тя е в съдебната зала, силата не е в пазаренето – днес ще се предам, утре не, или ще се предам ако. Но това не променя правилото; разговорите адвокат клиент са свещени, те не са публични, добави Цацаров.

 

Полицията прави всичко възможно, за да локализира човека и да го задържи. Сотир Цацаров не каза дали се предполага, че търсеният за случилото се на АМ Струма е напуснал страната. Главният прокурор посочи, че има усилено издирване.

На въпрос за съдебната реформа, Цацаров отново каза, че за него тя трябва да върви като два паралелни пътя: единият е този, който е поет сега – промени в ЗСВ, а другият безусловно е промяна в процесуалните закони.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4584 |02.07.2015 Лидерите на ПФ влязоха при Борисов; нищят подкрепата си . 0| 4651 |01.07.2015 Социалистите предлагат Борисов да поеме МВР . 0| 10641 |27.06.2015 Ревизоро: Борисов ще разкрие големи играчи в контрабандата . 0| 5010 |26.06.2015 Борисов се похвали, че Меркел и Камерън го чули за бежанците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads