Реклама / Ads
0| 15197 |02.07.2015 НОВИНИ

Скандал! Главният секретар на МВР стана шеф на прокуратурата

.
Георги Костов
Главният секретар на МВР Георги Костов подчини с една заповед съдебната на изпълнителната власт и иззе ръководните функции на главния прокурор Сотир Цацаров. С написаното умишлено или не, той постави прокуратурата в най- конфузната ситуация от създаването си, а именно да се подчинява и да се отчита на ченгетата, научи Фрог нюз.
 
Става дума за Заповед № 8121 З-737 от 23 юни 2015 г.на Костов, която касае действия на институциите, свързани с потушаване на етническото напрежение. От прегледа на възложените задачи става ясно, че в точка 17 е написано: „Заповядвам на административния ръководител на Софийска районна прокуратура”, след което подробно е казано какво точно да изпълнява. Щом видели това, държавните обвинители се зачудили как с едно изречение са нарушени Конституцията, закона за съдебната власт и НПК. Подозират, че Георги Костов е бил подведен да сложи парафа си под подобна заповед, иначе не би го сторил.

Законодателството е категорично, че прокуратурата е господар на действията на МВР, а не обратното. Някои абзаци в заповедта дори предизвикали шеги и закачки в магистратските среди. Оказва се, че задачи били спуснати и към кметовете на общините. Към всеки от тях Георги Костов се обръщал поименно с любезното обръщение „Господин”. В края на писмото ставало ясно, че всички, в това число и прокуратурата, трябвало да се отчитат на шефа на СДВР Младен Маринов. Тази новина още повече развеселила хората с червени тоги.

Ситуацията се приема за  абсурдна, защото в правния ни мир не е казано изобщо какво ще стане, ако прокуратурата не изпълни заповедта на главния секретар на МВР. Обратният вариант, обаче е разписан в чл. 405 от закона за съдебната власт. Там изрично е посочено какво може да последва за подчинените на Георги Костов, ако не изпълнят разпореждане на държавното обвинение. Може да се стигне дори до глоба от 2000 до 5000 лв, а и до принудително задържане.

Скандалната заповед се разнася сред магистратите като еротичен вестник, но не с цел да се видят задачите, а да се коментира правния абсурд, в който са вкарани. Прокурорите припомнят, че заради недобрата правна подготовка на ченгетата, много често се стига до абсурдни решения по дела, които след това няма как да бъдат обяснени пред обществото.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6159 |09.06.2015 Скандал! Присъдата на Цофъра, Акулата и Скинара под въпрос! . 14| 10266 |03.06.2015 СКАНДАЛ! БГ джебчии превели 49 млн. лв. от Англия само за една година . 17| 8375 |24.05.2015 Скандал! По 20 000 шофьорски книжки се продават годишно у нас . 44| 15875 |21.05.2015 СКАНДАЛ! Москов спира по средата обучението на парамедици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads