Реклама / Ads
0| 4644 |02.07.2015 НОВИНИ

14 БГ-джихадисти отиват на съд

.
В Пазарджишкия окръжен съд е внесен обвинителен акт срещу 14 души за проповядване на омраза на религиозна основа и пропаганда на война. Това съобщиха от съда.
 

 

Те са обвинени в проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната  организация "Ислямска държава".

 

От прокуратурата разпространиха подробна информация, от която става ясно, че на съд са предадени пазарджиклиите Ахмед Муса, Ангел Симов (Айри), Стефан Александров (Сюлейман), Светослав Манчев (Зекерия), Орхан Бързак (Мазгала), Райко Карталов (Ремзи), Веселин Стефанов (Вайдин). На съд отиват пловдивчаните Ерджан Смаил, Йосиф Минчев (Юсню), Рангел Илиев (Малкият Ремзи), Александър Иванов (Банго) и Ненко Щерев. На подсъдимата скамейка ще седнат и Стефан Димитров (Тафик) от Асеновград и Александрина Ангелова (Мелекшен), живуща в златоградското село Старцево.

 

В края на миналата година се проведе мащабна акция срещу разпространяването на радикален ислям. Тогава бяха арестувани 10 души от Пазарджик, Пловдив и Асеновград. Те бяха обвинени във възхваляване на терористичната организация "Ислямска държава" и призоваване към война.

 

Сред задържаните бе и водачът им Ахмед Муса Ахмед. Срещу него бе повдигнато и обвинение за ръководене на престъпна група и за проповядване на война. Ахмед Муса има и ефективна присъда по делото на имамите, която вчера бе увеличена на две години. В края на месец март бе арестувана нова група, като двама от тях с Европейска заповед за арест.

 

Сред задържаните бе и Александрина Ангелова, която впоследствие бе освободена срещу парична гаранция от 5 000 лева. Появиха се  и информации, че Александрина е свидетелствала, че Ахмед Муса е осигурявал квартири на джихадисти от Сирия и Ирак по пътя им към Западна Европа.

 

Обвинението срещу Ахмед Муса е за това, че от ноември 2013 г. до ноември 2014 г. в градовете Пазарджик, Пловдив и Асеновград е проповядвал омраза на религиозна основа. Тя се изразявала във верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма. Това е ставало чрез слово - непосредствено и чрез Интернет, чрез организиране превод, издаване и разпространяване на книгата "Науакиду‘л Ислям (Вероотстъпване)  - текст и разяснение,  издателство "Фуркан" на български език, както и с  муджахидински жест с показалеца на ръката, т.е. изправен и насочен нагоре показалец.

 

Той е пропагандирал и за война. Това е ставало в периода от ноември 2013 г. до 25 ноември 2014 г. в пазарджишката джамия „Абу Бекир", чрез фейсбук профил аhmed.musa.5496, както и чрез снимка на фона на знамето на „Ислямска държава".

 

Ангел Симов е обвинен, че от октомври 2013 г. до 25 ноември миналата година е проповядвал омраза на религиозна основа в Пазарджик. Той е организирал разпространението на книгата "Науакиду‘л Ислям (Вероотстъпване) - текст и разяснение". Пропагандирал е за война, като е използвал профил в интернет и чрез видеоклип на фона на знамето на „Ислямска държава", чрез осигуряване на тениски, ленти за глава, шапки и знамена с логото на „Ислямска държава" на сватба.

 

Срещу Стефан Александров (Сюлейман) е повдигнато обвинение за проповядване на омраза на религиозна основа. Той съхранявал 1012 броя с цел разпространяване и продажба на книгата "Науакиду‘л Ислям (Вероотстъпване) - текст и разяснение". Посредством профил в Интернет, чрез колаж с негова снимка и на Осама бин Ладен, както и чрез носене на бяла и черна памучна тениска и  спортна шапка  с логото на „Ислямска държава", чрез лепенки с логото на "Ислямска държава", поставени на л.т.а. "Форд Транзит", е пропагандирал за война. Подобни са обвиненията и за останалите, които са изпратени на съд.

 

Обвинителният акт е от 134 страници с допълнителни приложения. Разпитани са 48 свидетели, в това число и такива със скрита самоличност. Множество експертизи са извършени по досъдебното производство. Сред тях има и такива в областта на политологията, социологията, историко-лексикологочина и компютърни експертизи.

 

Спрямо Ахмед Муса, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Йосиф Минчев, Рангел Илиев, Александър Иванов, Орхан Бързак, Райко Карталов, Ненко Щерев  и Веселин Стефанов  е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража" и към момента са преведени в Затвора Пазарджик.

 

Стефан Димитров и Александрина Ангелова са с мярка за неотклонение „Парична гаранция" в размер на по 5000 лв. Разследването е приключило в 7-месечен срок.

Образуваното наказателно дело от общ характер е разпределено на съдия Ивета Парпулова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4798 |02.07.2015 Валежите отиват към Източна България . 0| 5174 |29.06.2015 Половината от видео снимките на КАТ отиват в боклука . 0| 4922 |25.06.2015 грешка-333 . 5| 4851 |15.03.2015 В Сърница отиват на балотаж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads