Реклама / Ads
4| 17418 |03.07.2015 АКТУАЛНО

Фрог око: US-база “Ново село” – бг-собственост или мишена на Миша?!

.
Съвместно съоръжение ли е US-база "Ново село"?
Темата за американските бази в България пак набра обороти, около съвместното учение на полигон „Ново село” и пристигането на американска, а не натовска техника” там. Някои експерти официално наричат „Ново село” българско-американско съвместно съоръжение, но други , включително и депутати от ГЕРБ, РБ, да не говорим за БСП и „Атака” определят полигона като база на САЩ.
 

Изграждането на съвместните съ оръжения става възможно, след като България подписва споразумение за сътрудничество в областта на отбраната със САЩ през 2006 г.  До момента в изграждането на съвместните съоръжения са инвестирани 61 милиона долара от американското правителство. "Понеже винаги се спекулира какво точно значи "съвместно съоръжение", трябва да отбележа: всички сгради, включително тези, които са подобрени, са наша собственост. Силите на САЩ имат право да ги използват след съгласуване с България»  обяснява полковник Явор Матеев, началник отдел „Съвместни съоръжения" към Министерство на отбраната пред журналисти.

Според военни експерти съвместните съоръжения допринасят за подготовката на българската армията и са най-добрият пример да покажем съпричастност към инициативата на НАТО за свързаност на силите и за интелигентна отбрана.
От 2009 до 2014 г. на съвместните съоръжения в различни видове подготовки са участвали формирования, сили и средства на трети страни, като Азърбайджан, Армения, Белгия, Великобритания, Гърция, Грузия, Израел, Македония, Молдова, Румъния, Полша, Сърбия, Турция и Украйна.

Можете да си представите какво би станало, ако България няма възможност да споделя тези ресурси. Ако през 2009 г. броят на ученията и обученията на "Ново село" е бил под 10, за тази година са близо 70, разсъждават офицери-натовци.
"Докато някои ваканцуват, с министър Ненчев, колеги от комисията по отбрана и от МО бяхме на полигона "Ново село" за Деня на отворени врати. Проследихме съвместно учение на български, румънски и американски сили. А отличните условия за живот и тренировка в БГ базата са видни от снимките-всичко е изградено със средства на американските партньори без лев от българския данъкоплатец. Чак не ми се тръгваше накрая...» Това е написал в профила си във фейсбук депутатът от Реформаторския блок Петър Славов.

Само миналата година през най-модерната база в Европа са преминали 5000 военни. «Ново село» е един малък град с пожарна, църква, кино и столова, която побира хиляда души едновременно и е за бели хора. Капацитетът на базата е за настаняване на 2500 военослужещи и ще бъде запълнен от 2015г., когато  са планирани над 35 учения и подготовки.

Офицерите и сержантите разполагат със самостоятелни стаи, всяка с климатик, гардероб, бюро и легло. Войниците пък са настанени в стаи по четирима при същите условия. Общи са баните и тоалетните, които са няколко във всяко едно от помещенията.

Спортната зала е като за олимпийски игри. В нея се играе футбол, волейбол, хандбал, баскетбол и други спортове. Салонът за фитнес е за завиждане. Съоръженията в тях са последна дума на техниката, а бройката им е стотици.

В базата има 24-часово работеща бръснарница и химическо чистене, което също работи денонощно. База «Ново село» е направен по общия тертип на за американска база,в  каквато българските миротворци са живяли в Косово, Босна и Херцеговина, Ашраф и Афганистан, разказват хора, видели армейската цивилизация с очите си.

Военният министър Николай Ненчев отхвърля категорично възможностите обучението  на «Ново село» да е част от подготовка за участие на български военни срещу Русия. 

Бившият външен министър Соломон Паси смята, че американските танкове в базата, не са чужди, а са съюзнически танкове. Според него колкото повече танкове има, толкова по-малка мишена сме за Русия. Той е на мнение, че приятелството със САЩ не бива да се възприема като  конфронтация с Русия. Така ли е?

Това е офицалната , позицията на властта по съвместните съоръжения и  базите. Но някои депутати и експерти  са на друго мнение.

„В крайна сметка всички неща, които видяхме на „Ново село” – спални отделения, спортни зали, фитнеси и театри – са създадени за американската армия, те не са създадени за българи. Просто американците живеят там. Има български военнослужещи, които се изпращат за период от две седмици от Министерството на отбраната. Някои от тях, разбира се, от висшия състав – има доволни, аз останах доста неприятно изненадан от сервилността на някои български офицери, защото нещата ни бяха представени – че разбирате ли тази база ако я няма, Българската армия загива. И веднага си поставям въпроса – как сме оцелели толкова години тогава? Как сме имали армия, без да е имало американски бази на наша територия? И то сме имали наистина армия, защото в момента нямаме армия”, вълнува се депутатът от „Атака” Илиян Тодоров.

Те могат да вкарват всякакви оръжия там – пише го в споразумението, което България е подписала. Могат да вкарат и биологическо и химическо оръжие.  Абсолютно недопустимо е една от най-богатите и мощни във военен аспект държави в света да не плаща наем за ползваните бази в България… Абсурдно е да не се плаща наем при положение, че САЩ харчат по 10 млрд. долара на година, според данни на Департамента за отбрана на САЩ, за военни бази извън територията на САЩ. Плащат наеми в Германия, във Великобритания, в Италия, в Белгия, къде ли не. Само не плащат в най-бедната държава на ЕС, е официалната позиция на атакистите.

„ Тази база не е българска, а е американска. Това, че я наричат, че е за съвместни учения, е просто един параван.”, категоричен е депутатът Тодоров.

Няма никакво значение дали машините и танковете, които идват в България,  ще са 2, 20 или 100. Въпросът е не колко идват, а дали идват за учения и си отиват. Или ще останат за постоянно. Защото ако останат тук, се облазалагам и гарантирам, че след половин година ще бъдат двойно повече, казва генерал от резерва Валентин Цанков. Тези съвместни съоръжения в "Ново село" са цял град и в тях не може да влезеш без санкцията на американците. Що за съвместни съоръжения са, като се ползват само от американци. Съвместно означава да е между нас и тях, а не само за тях. А американците дори подготвят в това съоръжение войници от страни, които не са членки на НАТО, от Азербайджан например. За какви съвместни съоржения говорим?! Това си е американска база, категоричен е експертът.

С разполагането в „Ново село” на американски танкове,  базата става потенциална мишена. Никой не предоставя оръжие ей така, даром, коментира и проф. полк. Стойко Стойков. Разполагането на танкове в България и другите страни по границата с Русия е демонстрация. Но не винаги за една демонстрация се получават аплодисменти.  На никого не е приятно, ако до неговата къща гори къщата на някой. А в момента по .голяма част от границите на Русия горят. Разполагането на тези тежки въоръжения до горящи обекти е наливане на бензин в огъня, посочи още той.

Е, тези танкове не могат да уплашат Русия. Но те могат да бъдат използвани в една оперативна полоса ако останат в България. С танковете ние се превръщаме в трамплин.  А когато някой с една голяма тежест скочи върху трамплина, обикновено е за сметка на трамплина, смята експертът.

Ако някой иска трайно разполагане на военна техника на наша територия, това трябва да бъде разписано от парламента. Сега нямаме такова нещо, надявам се да не се случва и занапред: Реакцията в момента се дължи на лоша комуникация и липса на информация. Това е третата позиция - на вицепремиера и бивш външен министър Ивайло Калфин, подписал споразумението през 2006 г. И мнението му май е по-точно и вярно в сравнение с това на неориентирания Даниел Митов , на непросветения Николай Ненчев и на "Атака". Но така ли е и докога ще е така ?

Един умен военен експерт ми каза, че руските разузнавачи в България и Русия се интересуват само от американските бази, американското движение в страната, учения и проекти в България. И обратното, американците искат да знаят всичко за руснаците. И на двете страни не им пука за българите и България. Само ни използват. Когато атовете се ритат, магарето гледа и мълчи отстрани. Така е било, така е и сега.

Предишният Голям брат нямаше военни бази в България и разчиташе на преданост и вярност. Сега новият Голям батко има и бази и останалото.И какво толкова чудно, след като сме член на НАТО. Но както и да се наричат съвместните съоръжения на „Ново село”, колкото и да си слагаме ламаринка с решение на парламента е ясно, че съвместните съоръжения като че ли  са повече американски  бази/ не натовски/ и по-малко български. И това дрази мечока Миша и ракетите му.

Дарин Драмски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8282 |01.07.2015 Фрог научи: Полицейско назначение хвърли бомба в ГЕРБ . 0| 5619 |30.06.2015 Парамов предрече пред Фрог, че Гърция ще поиска нова спасителна финансова програма . 0| 8136 |30.06.2015 Шефът на БАН за Фрог: Няма много интелигентни като Инджова в България . 0| 9905 |29.06.2015 Само във Фрог: Наредиха на службите да си кротуват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads