Реклама / Ads
0| 6322 |03.07.2015 НОВИНИ

А. Първанова пред Фрог: Ще си останем незначителна и най-бедна страна в Европа

.
Антония Първанова
Ще си останем безкрайно незначителна и най-бедна страна в Европа. За съжаление няма да се променим. Това каза пред Фрог нюз бившият евродепутат Антония Първанова по повод новината, че Русия и Германия са се разбрали за изграждане на газопровод през Балтийско море.
 

Това означава, че не сме обърнали достатъчно внимание на процеси, които текат през последните две години. В случая Германия не ни е прецакала. Ние просто не сме отчели случващите се събития. Защото посещенията преди две години на тогавашния еврокомисар по енергетика Гюнтер Йотингер в Москва, срещите и преговорите, които той направи в столицата на Русия, по никакъв начин не светнаха и най-малка червена лампичка на нашето правителство. Нито тогава, нито сега. Това беше точно по времето, когато настойчиво ни убеждаваха как трябва да въведем санкции срещу Русия. Многократно обръщах внимание на това, че точно тези политици и тези държави, които водят преговори с Русия по енергийни теми, ни обясняват как трябва да въведем санкции. Алармирах, че всичко това ще доведе до влошаване на отношенията между България и Русия, обясни Първанова.

По думите й едно са политическите съображения и спорове, а съвсем друго икономическите и и стратегически интереси. Спорът за Украйна и позицията на Москва не доведе до нарушаване на икономическите интереси между Германия и Русия. Във водените преговори стоеше не само интереса на Германия по отношение на газовия хъб. Тогава още се говореше за 350 млрд. евро руски инвестиции в Германия, които очевидно са свързани с газавия хъб, но и не само с него. За мен остава непонятно защо България не просто не изигра правилно картите си, но направи всичко възможно, за да загуби интересите си. На публични форуми винаги съм поставяла този въпрос. За съжаление няма да е първият случай, в който предаваме стратегическия си интерес. Остава неясно и срещу какво го правим, попита риторично тя. 


Според Антония Първанова изграждането на газопровода през Балтийско море не може да се разчете като удар срещу България. Това е липса на качествена защита на интересите ни. Ние все си мислим, че някой отвън целенасочено се опитва да ни навреди или да ощети нашия интерес. А то не е така. Ние просто не можем да го отиграем поради липсата на компетентност и квалификация. Очевидно има много голям проблем във външната ни политика. И този проблем е от много години и от много правителства. Би трябвало информацията, която успяват да добият нашите посланици и целият ни екип в ЕС, да послужи на министрите ни да намерят правилните ходове в една толкова деликатна ситуация с Русия.

 

Но това, от което най-много ме боли е, че България имаше възможност да се превърне в модератор на отношенията на ЕС с Русия. И през България да преминат икономическите и политически разговорите с Русия. За съжаление, обаче не можахме правилно да отиграем възможността, да се превърнем в мост между ЕС и Русия в онзи положителния смисъл, поставяйки ни в позиция на коректна страна-членка. Нека да бъда разбрана правилно. Изобщо не говоря за това България да играе двойна роля, напротив. България трябваше да бъде фронтмена на ЕС в преговорите с Русия. За съжаление твърде ниски цели и твърде много лични дребнички амбиции си поставаме в голямата политика. Това не води до защита на националния ни интерес. Много е жалко, заключи бившият евродепутат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4581 |03.07.2015 Жертви на "Тракия", сомоубиец пред софийски хотел . 0| 4988 |02.07.2015 Адвокатът на убиеца Ембака: Вярвам, че ще се предаде . 0| 8633 |02.07.2015 Проф. Славова за Фрог: Няма по-чист случай от този на д-р Инджова . 0| 4613 |01.07.2015 Ципрас призова гърците да отхвърлят предложението на кредиторите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads