Реклама / Ads
0| 6228 |04.07.2015 НОВИНИ

Сянката на "Ислямска държава" легна над 4 юли в САЩ

.
Сянката на "Ислямска държава" надвисна над националния празник на САЩ 4 юли - Денят на независимостта. Невероятни мерки за сигурност съпътстват днешните тържествата. В Чикаго властите очакват повече от 125 000 души за традиционните празненства, което го прави идеална мишена за терористите.
 
На различни места в цялата страна мерките за сигурност са изключително засилени.

ФБР и Министерството на националната сигурност издадоха предупреждение към всички да бъдат бдителни по време на празничния уикенд заради засилена опасност от терористични атаки от поддръжници на „Ислямска държава”. Такива сигнали не били засечени, но се наблюдават определени хора и групи от ислямисти.

„Полицаите ще работят на 12-часови смени. Цивилните ще облекат униформите си, за да се вижда присъствието им. Пожарникарите също ще засилят своето присъствие, за да се предотвратят евентуални инциденти. Това е целта”, заяви кметът на Чикаго Рам Емануел.

Властите в Чикаго, където живеят най-много българи, са взели извънредни мерки, за да предотвратят каквато и да е възможност за атаки.

В Ню Йорк хиляди служители на реда ще следят за възможна заплаха от поддръжници на "Ислямска държава".

Според експерти това ще е една от най-големите им анти-терористични операции.
Предполагаема мишена на джихадистите е парадът на „Мейсис”.

Какво е 4 юли?

Американците честват Декларацията за независимост на САЩ, документ приет от Континенталия конгрес на 4 юли 1776 г., обявяващ, че Тринадесетте колонии, които са във война с Великобритания от повече от година, вече не са част от майката - Британската империя, а са „свободни и независими щати“. Написана най-вече от Томас Джеферсън, Декларацията дава аргументите за причините, поради които Конгреса е гласувал обявяване на независимост на 2 юли 1776 г. Рожденият ден на САЩ - Денят на независимостта се празнува на 4 юли, денят в който текстът на Декларацията е одобрен от Конгреса.

След подписване на текста на 4 юли, Конгресът разпространява Декларацията в няколко форми. Тя незабавно е публикувана в печатен вид и широко разпространена сред обществеността. Най-известната версия на декларацията, копие на подписания ръкописен документ, е изложена на показ в Държавните архиви във Вашингтон. Въпреки, че е документът е одобрен от Конгреса на 4 юли, датата на подписване е оспорвана. Някои историци смятат, че Декларацията е подписана почти месец след нейното приемане, на 2 август 1776 г.

Декларацията заимства две теми от философията на бащата на либерализма, поет и лекар Джон Лок: индивидуалните права и правото на революция. Известното встъпление на Декларацията, написано от Томас Джеферсън гласи:

"Ние считаме тези истини са видни от само себе си, че всички хора са създадени равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждаеми права, че сред тези права са живот, свобода и стремеж към щастие.

Историята на днешния крал на Великобритания е история на непрекъснато ощетяване и грабежи, които без изключение имат за пряка цел установяването на абсолютна тирания в споменатите щати. В доказателство на това нека на безпристрастния свят бъдат представени факти.

Той отказа да одобри закони, извънредно благотворни и необходими за общественото добруване.

Той забрани на губернаторите си да приемат закони, спешни и неотложни по важност, освен когато прокарването им не бъдеше отложено до получаването на неговото одобрение; а на така отложените закони той изцяло спираше да обръща внимание.

Той отказа да прокара някои други закони, които да послужат на области с голямо население, освен когато тамошните хора не се откажеха от правото си да имат представители в законодателната власт – едно неизразимо ценно тяхно право, представляващо заплаха единствено за тираните.

Той свикваше заседания на законодателните представители на необичайни, неудобни и отдалечени от хранилището на държавния регистър места с едничката цел поради това затруднение представителите по принуда да приемат вземаните от него мерки.

Ето защо ние, представителите на Съединените американски щати, в Общия конгрес, събрани, обръщайки се към Върховния съдия на света за нравствеността на нашите намерения, в името и с властта на добрите хора на тези колонии, тържествено оповестяваме и обявяваме, че тези Съединени колонии са и по право трябва да бъдат свободни и независими щати ... И в подкрепа на тази декларация, с твърдо упование в покровителството на божественото Провидение, взаимно си заклеваме нашите животи, състояния и свещена чест".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5348 |28.05.2015 Мохамед Халаф: "Ислямска държава“ няма да завладее столицата на Ирак . 1| 4853 |01.05.2015 Пентагонът: Главорезът на "Ислямска държава" е жив . 4| 4994 |02.03.2015 Иран вини Запада за разцвета на "Ислямска държава" . 3| 5724 |18.02.2015 "Ислямска държава" търгува с човешки органи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads