Реклама / Ads
0| 5049 |06.07.2015 НОВИНИ

Михаил Миков: Пряката демокрация може да се използва, за да сплоти, а не да разедини един народ

.
"Референдумът в Гърция показва, че лявото и демокрацията могат да вървят заедно. Това ми дава надежда за възраждането на социална Европа", това заяви Михаил Миков във Фейсбук в коментар на проведеното допитване в южната ни съседка.
 
По неговото мнение референдумът в Гърция показа и още нещо - как пряката демокрация може да се използва, за да сплоти, а не да разедини един народ. "От всичко това можем да се поучим и ние по нашия път към пряката демокрация тази година", посочва още лидерът на левицата.
 
Предлагаме  на Вашето внимание пълния текст на коментара на Михаил Миков в социалната мрежа:
 
    Референдумът в съседна Гърция даде пример за цяла Европа за това колко важна може да бъде пряката демокрация за определяне на хода на историческото развитие на една държава.

    Станахме свидетели на достатъчно категоричното противопоставяне на един народ на непсраведливостта, която поражда неолибералният модел, който други, финансово по-мощни държави и недържавни образования опитват да наложат над държавите в региона. Няма как като човек с ляво мислене да не симпатизирам на този процес на противостоене. Той показва, че лявото и демокрацията могат да вървят заедно и от това единодействие посланията могат да станат само по-силни. Той показва, че идеята за солидарността все още може да е по-силна от неолибералния индивидуализъм. Това ми дава надежда за възраждането на социална Европа.

    Чух много хора от площадите на Атина, които са наясно, че тяхното "НЕ" само по себе си не решава никой проблем. Че трудностите пред тях и тяхната държава тепърва предстоят. И, въпреки това, те са гласували решително, защото са имали увереност, че развитието на държавата е поверено в собствените им ръце. Нека никой да не спекулира с това, че този референдум е антиевропейски. Едва ли някой сериозен и обективен анализатор ще оспори, че гръцкото "НЕ" не е срещу Европа, а е за Гърция. И Европа също печели от този резултат, ако трябва да сме честни, защото идеята за Европа е по-силна и влиятелна, ако се носи от силни държави, които изпитват уважение един към друг и към решенията на народите си. Искам да пожелая на всички преговарящи да проявят цялата държавническа мъдрост в предстоящите преговори, за да излезе Европа от тази нелека ситуация по-сплотена и по-справедлива.

    Позицията на правителството ни по ситуацията в Гърция, уви, е ясна. Но неясно е има ли правителството ни план за реакция според развитието на нещата. Нека, докато гледаме как един народ брани интересите си, не допуснем нашите министри да забравят за българския интерес!

    Референдумът в Гърция показа и още нещо - как пряката демокрация може да се използва, за да сплоти, а не да разедини един народ. От всичко това можем да се поучим и ние по нашия път към пряката демокрация тази година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4816 |06.07.2015 Миков: Референдумът в Гърция показва отношението към неолиберализма . 0| 4659 |06.07.2015 Миков: Данъчната ставка за бебешки стоки да е 5% . 0| 12094 |06.07.2015 Михаил Константинов: След три дни ще бъде страшно в Гърция . 0| 5744 |01.07.2015 Миков: БСП е против приватизация на болници и разполагане на американска техника

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads