Реклама / Ads
0| 5357 |07.07.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Калфин: Еврозоната няма да е добре за икономиката ни

.
Ивайло Калфин
Нашата икономика е много по-назад от средната за Европа, затова, ако утре трябва да влезем в еврозоната, това няма да е добре за икономиката ни. Това, което се случва в Гърция показва ясно това. Единната валута изисква сходно икономическо развитие, заяви по БНТ вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.
 

Енергийната ефективност не е добра у нас, технологичната въоръженост и подготовката на кадрите също. За влиянието на процесите в Гърция за българския бизнес той уточни, че еврозоната се занимава с Гърция, не ЕС, а ние не сме в еврозоната. Гърция е голям наш партньор, тя е с по-развита икономика. В този смисъл ние трябва да анализираме всички рискове. Внимателно следим рисковете за българската икономика и анализираме, каза вицепремиерът.

 

Няма как да се възползваме от проблемите на съседите, отбеляза той и каза, че още от началото на кризата в Гърция много фирми са се регистрирали у нас. Еврозоната може да продължи и без Гърция. Това ще бъде лош знак, че не е еднопосочно движението в Еврозоната. Ще бъде трудно, защото няма механизъм как една държава може да излезе. Това ще се случи, ако Гърция си върне валутата. Има много такива опити, но обикновено те водят до фалити, смята Калфин.

 

Пенсионната реформа е тежка, тромава и дългосрочна. Не можем да чакаме някакви чудеса да се случат днес или утре. Но ние трябва да гледаме и да се стремим да има увеличаване на пенсиите. Надявам се преди ваканцията да затворим пенсионните теми. Всички виждат, че сегашната система е лоша и тя гарантира спиране на плащанията. Няма как икономиката ни да понесе вдигане на осигуровките, каза той.

 

Минималната работна заплата се оказва, че е много важна за някои работодатели. Но тя се получава от много малко хора. Надявам се българската икономика да не е толкова зависеща от евтин труд, каза социалният министър. Над 800 млн. са се увеличили приходите след решението на парламента да се криминализира неплащането на осигуровки, заяви още Калфин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8628 |04.07.2015 Стив Ханке: Влезе ли България в еврозоната, тръгва по гръцки път . 0| 5885 |30.06.2015 Хампарцумян: Еврото няма да се счупи, това е розов сън на Ципрас . 21| 5374 |11.06.2015 Добрев: Шок с тока няма; увеличение трябва . 34| 8746 |17.05.2015 Пловдив не спи. Чалга на Античния театър няма да има

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads