Реклама / Ads
0| 5046 |07.07.2015 НОВИНИ

Каролев пресметна колко дължи Гърция

.
Според икономиста Владимир Каролев, четири са лъжите за дълговете и лихвите по тях на Гърция. Заблудите той обяви на страницата си във Фейсбук.
 

#1 Лъжа: гърците плащат 10% лихва по дълга си. Лихвите по гръцките ДЦК на пазарите днес наистина са високи, като дори няма да си правя труда да гледам колко са - далеч над 10% със сигурност. Но от доста години, Гърция вече не дължи своя дълг към пазарни участници (никой не е толкова луд да й даде парите си доброволно), а към механизмите за спасяване. Лихвите по старите заеми от МВФ са около 3.5%, лихвите към EFSF са само 1 пункт над средните за самия EFSF, които са около 0.2% на година. Лихвите по дълга към държавите от Еврозоната пък са около 0.5% над лихвите по техния собствен дълг. Всичко това се комбинира с изключително преференциални срокове за връщане, като Гърция вече е разсрочила плащания за десетилетия напред, а най-вероятно ще може да ги разсрочи с цял век. Като цяло, лихвите по обслужване на гръцкия дълг изискват около 4.3% от БВП годишно. За сравнение, Италия отделя 4.7%, Ирландия 4.1%, Португалия 5%, Франция 2.2%. Но ако изключим лихвите към ЕЦБ и EFSF, които се връщат на Гърция при придържане към условията от спасителния пакет, тази тежест спада на 2.6%. Или точно 0.4% над това, което плаща Франция и точно толкова, колкото плаща Великобритания. На всичкото отгоре, Гърция има и 10-годишна лихвена ваканция. Както се казва, дай Боже всекиму такива "високи" лихви.

 

#2 Лъжа: гръцкият дълг може да бъде опростен. Значителна част от гръцкия дълг не може да бъде опростен юридически, без значение дали има консенсус за това или не. Дори и кредиторите да искат, не може да стане. Гръцкият дълг вече не се държи от частни лица и банки (когато това беше така, до отписване се стигна относително лесно и бързо), а от сложни спасителни механизми, които работят по разписани регламенти. Както се казва, това не е новогодишна баница - режеш и ядеш.

 

#3 Лъжа: страшно лошо е, че гръцкото БВП се е свило с 25% след прилагане на икономии. БВП е една формула, която лесно може да бъде напомпана с дългове и гърците го правеха. Примерно, утре някой им дава още 500 милиарда евро дълг, те ги раздават на пенсионерите, пенсионерите потребяват стоки за 500 милиарда и хоп - БВП нараства с 500 милиарда (ако стоките не са вносни, по-малко, ако са). Да, ама другата година като няма кой да ти даде още 500 милиарда, БВП ще ти спадне. Това се случи и с Гърция. Общото крайно потребление в Гърция през годините е надхвърляло като процент от БВП с 20% това в Германия. Тоест, това е една страна, която е взимала заеми, харчила ги е (бая от парите са отивали за вносни стоки) и така е отбелязвала част от икономическия си ръст. Когато вече не може да взима заеми, нормално да влезе в рецесия. Както се казва, га ядаха кифтета - не риваха.

 

#4 Лъжа: гръцкият дълг е неустойчив. Гърция ползва доста преференциални условия за изплащане на дълга си и той е разсрочен в момента за 50 години напред. Практически, единствената тежка година е 2015, когато се изплаща заемът от МВФ. Ако бяха стиснали зъби гърците и си бяха платили дълга тази година, след това нямаше да имат никакви проблеми и можеха да разсрочат и без това неособено големите вноски с още 50 години напред. Както се казва, да бе мирно седяло, не би чудо видяло.

 

Та така. Почне ли социалист да ви говори за дългове и лихви, все едно църният дявол ви говори (самият Тодор Живков си го беше признал).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4570 |07.07.2015 Дончев: България научи своя урок да харчи толкова, колкото получава . 0| 13646 |05.07.2015 Каролев: Рецесията в Гърция е връщане на пиян народ към реално състояние . 0| 5937 |26.06.2015 Митов: Колко техника и хора ще дойдат-като му дойде времето . 0| 5829 |17.06.2015 Кошмар в самолета: няколко часа във въздуха до Болоня

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads