Реклама / Ads
0| 5927 |07.07.2015 НОВИНИ

Наши земеделци се завръщат от Гърция

.
Българските работници, ангажирани в земеделието в Северна Гърция, започнаха да се завръщат.
 
Фермерите, които са ги наели, вече нямат пари да се разплащат с тях, а освен това дневните надници са намалени от 25 на 20 евро. Очакванията са през следващите дни все повече гурбетчии да се връщат в България. В крайграничната община Кирково това ще доведе до сериозен социален проблем, защото над 1000 семейства ще останат през препитание.

Севда Христова е работила в гръцкото село Фулакос и се върнала в Криково преди два дни. Казва, че много от българите в Северна Гърция все още изчакват какво ще се случи с Гърция, но вече си стягат куфарите. Севда няма да се върне в Гърция.
”Самите хора не са сигурни какво ще се случи в утрешния ден. Понеже те ги ограничават и им дават възможност да теглят само 60 евро на ден. Може би те ще срещнат затруднения с плащането и за това не съм сигурна дали като ида ще имат възможност да ми платят”, коментира за БНТ Христова.

 

За едно лято в Гърция нашите работници спестяват между 6 и 8 хиляди лева. Сега те ще останат и без този доход.

 

Все повече гърци искат да прехвърлят бизнеса си в България. Само за една седмица в Кирково са пристигнали десетина предприемачи с намерение да инвестират. Сделки засега няма. Янис Ламбридис вече е направил ресторант в Кирково и обяснява, че гърците засега изчакват.

”Страхуват се да правят бизнес. Ако има или няма пари. Страхуват се – чакай да гледам какво ще стане с евро или ако отиваме с драхма. Ако ситуацията в икономиката стане по-добре, сигурно ще става много хора да правят бизнес в България” казва Ламбридис.След като в началото на миналата седмица магазините в Кирково са били пълни с гърци, които са купували хранителни стоки от първа необходимост, сега потокът рязко е намалял. Местните търговци очакват бързо решение за бъдещото на Гърция, за да потръгне и търговията в граничните райони.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4433 |25.05.2015 110 наши бойци се прибраха от Афганистан . 11| 6276 |21.05.2015 САЩ не пуска наши управляващи при тях заради корупция . 3| 4045 |05.05.2015 Наши ученици със сребърни медали от олипмиада на ЕС . 1| 4948 |29.04.2015 МВнР: Няма наши моряци на пленения кораб в Иран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads