Реклама / Ads
0| 4758 |08.07.2015 НОВИНИ

Стоян Мавродиев е внесъл кандидатурата на Искров за втори мандат

.
Иван Искров
Иван Искров е бил преизбран на поста си като управител на БНБ под натиск. Това обяви бившият финансов министър Симеон Дянков.
 

Той уточни, че Калин Христов е бил кандидатът на ГЕРБ. Бившият финансов министър не назова конкретната влиятелна личност "извън правителството", която е променила хода на събитията от лятото на 2009 г. По онова време съветник на Искров, чиито първи мандат начело на централната банка е към края си. В края на дейността на 40-тото Народно събрание, когато на власт е Тройната коалиция, депутатите Ангел Найденов (БСП), Пламен Моллов (НДСВ) и Йордан Цонев (ДПС) внасят кандидатурата на Искров за втори мандат начело на централната банка.

 

Процедурата по избора не минава гладко и трае няколко месеца. Така в края на май Искров е избран на поста. С уточнението, че с това се нарушават записаните в Закона за БНБ срокове - това да стане не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата. Това означава, че изборът, за да отговаря на закона, е трябвало да стане с най-ранна дата 10 юли, припомня "Дневник".

 

Още преди гласуването в пленарна зала юристи и представители на опозицията определиха действията на мнозинството като незаконни, а ситуацията, при която законодателите нарушават императивни изисквания на закона - като абсурдно. Според представителите на управляващото мнозинство обаче записаният в закона срок има препоръчителен характер и не пречи изборът да се направи по-рано от този парламент. Така след като новото Народно събрание започва работа с уклончивото мнозинство на ГЕРБ започват да се обмислят маневри, с които да се избегне оспоримостта на назначението, което поставя под въпрос и легитимността на решенията на управителя.

 

ака се стига до решението ГЕРБ да поеме нещата в свои ръце. Бюджетната комисия отменя избора на предложения от Искров подуправител Николай Неновски, а Искров подава оставка с мотива, че е избран по същата процедура. За да бъде издигнат отново за управител, но този път от името на ГЕРБ. Макар че със сегашна дата Дянков твърди, че неназована влиятелна личност е в основата на предложението. Официално то е внесено от депутатите от ГЕРБ Димитър Главчев и Стоян Мавродиев. Неофициално тогава се лансира тезата, че това е всъщност жест към НДСВ. Единият от вносителите пък - Стоян Мавродиев по-късно оглавява друг важен регулатор - Комисията за финансов надзор. Комисията, особено след кризата с КТБ, бе упреквана за дейността си от различни страни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13623 |05.07.2015 Каролев: Рецесията в Гърция е връщане на пиян народ към реално състояние . 0| 8626 |03.07.2015 Интерпол издирва убиеца на Стоян Балтов . 0| 4855 |23.06.2015 Стоянова: Пада банковата тайна . 0| 5591 |23.06.2015 Майката на убития Стоянов: Полицаят Цоновски пречи на няКОЙ с болен мозък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads