Реклама / Ads
0| 4831 |08.07.2015 СВЯТ

Юнкер не изключва излизане на Гърция от еврозоната

.
Жан-Клод Юнкер
Европейската комисия е готова за всякакво развитие на въпроса, свързан с Гърция, включително за напускането на страната на ЕС и еврозоната, както и за оказването на хуманитарна помощ на Атина.
 

Това съобщи на пресконференция председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който участва в извънредната среща на държавните и правителствените ръководители от еврозоната в Брюксел. Той добави, че крайният срок за получаването на предложенията на Атина за нова спасителна програма изтича тази седмица. В неделя предстои извънреден Европейски съвет, в който ще участват ръководителите на всички държави в ЕС.

 

Решихме да свикаме Европейски съвет, защото събитията засягат също България и Румъния, които не са част от еврозоната, а и други страни от ЕС, поясни Юнкер. Ако гръцкото правителство не стори това, което се очаква от него, не мога да предотвратя най-лошото, заяви Юнкер. Кои си мислят, че са те и кой мислят, че съм аз, попита той по адрес на гръцкото правителство, което нарече ЕК "терористи". Юнкер удряше с юмрук по трибуната, докато произнасяше тези думи, пише БТА. Въпросът за преструктурирането на гръцкия дълг може да бъде разгледан през октомври, ако преди това бъде изработена нова програма за подпомагане на Гърция, заяви Жан-Клод Юнкер, цитиран от ТАСС.

 

Преструктурирането на дълговете на Гърция може да бъда разгледано през октомври, ако преди това бъде изработена нова програма за помощ на Гърция в рамките на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), каза той. Този въпрос може да бъде разгледан, ако към онзи момент страната изпълнява всичките си основни задължения към кредиторите, подчерта Юнкер. Гърция настоява да бъдат опростени до 30 процента от задълженията й и да се удължат сроковете за изплащане на останалата част от тях. Дълговете на Атина възлизат на 315 милиарда евро - над 175 процента от брутния вътрешен продукт на страната, припомня ТАСС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5304 |03.07.2015 Юнкер бесен на Ципрас: ЕС не е създаден за луди предложения . 0| 6024 |26.06.2015 Йотингер: Излизането на Гърция от Еврозоната е неизбежно, ако до 5 дни няма решение . 7| 5264 |10.06.2015 Мнозинство в британския парламент за излизане от ЕС . 1| 4786 |08.05.2015 Юнкер зове за обща Европейска армия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads