Реклама / Ads
1| 15342 |13.07.2015 ИНТЕРВЮ

Райдовски: С кризата в Гърция ще лъсне голият задник на ЕС

.
Красимир Райдовски
Ние никога не можем да имаме психиката на гръцкия народ, казва в интервю за Фрогнюз, шеф на пресслужбата на МС по времето на Жан Виденов.
 
интервю на Ана Кочева


- Да започнем оттам имат ли основания гърците да „реват”?


- Всъщност те не „реват”, но имат много сериозни основания за своята позиция, а всички тези основания са отразени в първоначалния доклад на Комисията за истината, който е публикуван. През април тази година те създадоха една парламентарна комисия с участието на депутати от всички ПГ, журналисти, местни и чужди учени, които в 9 точки изложиха причините, според които Гърция е прее…на с външните дългове в продължение на много години. Там се говори за механизмите, които изграждат спасителните програми, а по този начин създават нови дългове към Европа и задълбочават кризата и процеса на приватизация на безценица на държавни активи. Оказало се е, че има директен негативен ефект върху човешките права. В една от главите се посочва, че ЕК, ЕЦБ и МВФ са задължили Гърция да следва политики, които лишават страната от суверенитета й в известен смисъл. Там са изложени всички причини.

 

- Трябва ли да се допусне тогава, че тройката кредитори са сред най-големите мераклии за приватизатори?


- На практика така се очаква, защото те изкупуват дълговете на частните банки. Освен това Гърция е принудена, според първоначалния доклад (а досега никой не е опровергал 9-те точки в него), да извършва неоправдано високи разходи в сферата на военното снабдяване. Там комисионните, а и тежките далавери са най-големи -  във военните доставки. От друга страна, не знам сега кому е нужно да се свиват парите за армията, но пък си спомняме преди години какво стана в Кипър, когато НАТО се превърна от система за нападение в система за колективна сигурност и въобще не се намеси в спора между двете страни и Севернотурската кипърска република или както и да я наричаме, и която и до ден днешен съществува и е призната единствено от Република Турция и от Индонезия, като най-голямата мюсюлманска общност в света. Така че резултатите от колективната система за отбрана, наречена НАТО, са налице вече почти 30 години. Аз това време на интервенцията в Кипър съм го видял, то беше много тежко и сложно. Това, което става сега в Гърция, възстанови националното и личното достойнство на обикновения грък, нещо което на нас ни липсва и никога не сме го имали.

 

- Но все пак сега като че ли оценките са повече в другата плоскост – време е гъркът, който само яде, пие и се весели, да бъде наказан, да му се секвестира житцето…


- Всички тези оценки се налагат в общественото пространство на идейно-политическа основа и на база на някакъв измислен национализъм, който се използва в критични ситуации, когато обстановката в дадена страна е на дъното. Както е в България, която от 20 и повече години все повече затъва, каквото и както да ми говорят. Преди време слушам как сме платили 1 млрд външен дълг. Е какво от това? За година и половина правителството на Виденов плати 3 млрд външен дълг. Тук стигаме отново до притчата за това кой как чете Евангелието. Както е и в случая с Гърция. Ние никога не можем да имаме психиката на гръцкия народ, защото народ, който е преживял Гражданската война, който е преживял Хунтата, който е изживял Политехниката през 74-та година, когато там влязоха танковете, е различен от нашего брата. Това е времето, по което един холандски журналист даде на Гарелов филм за тези събития, а той навсякъде го представяше като свой, но този филм най-точно представя причините за достойнството на гърка. Ние това нещо не можем да си го представим, защото не сме го живели. По времето на Втората световна война ние сме съюзници, не окупирани от Германия. Малко са народите изживели Гражданска война, а отражението й върху психиката и характерите си личи и до ден днешен. Но за мен е по-важно друго едно измерение, свързано с преструктурирането на обществено-политическото пространство в Европа след появата на СИРИЗА, която незнайно по какви причини бива определяна за комунистическа и крайно лява партия, а това изобщо не е така. Те стоят определено на някакви леви позиции, но в никакъв случай не могат да бъдат характеризирани като комунисти или радикално леви. В ръководството на СИРИЗА има представители на всички бивши леви партии, които са съществували в Гърция. Там има до ден днешен една стройна комунистическа партия, каквато почти никъде вече няма. Така че, да окачествяваш СИРИЗА с понятия като ляв радикализъм, е смешно. Или има съвсем целенасочена кампания, или има непознаване на политическата обстановка в Гърция. Но след като и Кичка Бодурова започна да прави оценки на обстановката в Гърция, защо пък да не го правят и всички останали.

 

- А може ли да се допусне евентуален разрив с еврото и връщане към драхмата?


- Аз не съм икономист и не мога да предвидя, за разлика от много други, които правят прогнози, но според мен в момента никой не знае какво точно ще стане в Гърция. Очевидно и от двете страни започнаха да се правят компромиси, а и никой няма интерес от нова критична ситуация. Защото тази криза в Гърция ще повлече след себе си още кризи и ще се получи ефектът на доминото. И тогава ще лъсне голият задник на ЕС. Защото няма по-корумпирана бюрокрация от европейската.

 

- А какво да кажем за гръцката администрация? Твърди се, че тя е като хидра.


- Едно време беше много голяма, но аз от 1992 г. нямам никакви отношения там, освен чисто приятелски. Наистина навремето беше изключително обременена. Всеки, който идваше на власт, я раздуваше все повече и повече, подобно на общинската у нас непосредствено след избори.

 

- Но все пак твърди се, че референдумът е разделил гърците.


- Това изобщо не е истина. В най-новата си история гърците никога не са били толкова обединени. Над 60% са гласували, а такъв резултат не е имало на никакви избори. Това е парадокс. В Гърция гласуването е задължително, ако се намираш до 300 км от родното си място.  Там се гласува по родно място и църковна епархия. Навремето двете големи партии - ПАСОК и Нова демокрация - организираха транспорта на студентите, въпреки че за тях не беше задължително, ако са отдалечени над 300 км. Сега няма такива финансови възможности и не се гласува още по-масово точно по тази причина, просто защото нямаха възможност. В противен случай щеше да се гласува много повече. Но за пръв път хора от различни политически сили, с различни възгледи гласуваха едно и също. Ето това е национално достойнство.

 

- Но все пак кои са твоите причини да харесваш Гърция?


- Харесва ми личното и национално достойнство на гърка; харесва ми това, че гъркът по всяко време на денонощието е готов да захвърли онова, с което се занимава, и да излезе на улицата, за да защитава своите демократични права, не говорим за някакви помиярски истории, които се случват в България. Да оставиш встрани личния интерес и да излезеш да отстояваш правата си е нещо, което ние никога не сме правили истински. Но има нещо друго, което кара евроклакьорите да скачат по студията – Гърция дава много лош пример с партията СИРИЗА. Подобни партии се развиват и стават неудържими вече в няколко сериозни европейски страни. Дори в Германия започва преструктуриране на политическото пространство – там партии, които до вчера са се считали за маргинални, започват да  набъбват като гъби и печелят влияние. Защо никой не се е замислил как и по какви причини се появи в Гърция партии като СИРИЗА или като "Златна зора". Тя съществува още от 70-те години и беше една абсолютно маргинална партия, на която никой не обръщаше внимание. Имаха едно малко вестниче като стенвестник и толкоз. А в един момент тя спечели много солиден брой гласове в парламента. Това се дължи на отсъствието на държавата и чувството за безнаказаност. Уличният бандитизъм в последните години увеличи размера си в Гърция до степен каквато не е имало никога досега. Когато един грък отива и се оплаква в полицейския участък, че е бит, най-вече от емигранти, там му казват: „Виж какво ние нищо не можем да направим, иди в бюрото на СИРИЗА, или в партийния център”. И той отива, а оттам излизат момчетата с бухалки и раздават правосъдие. След като държавата абдикира, а полицията и армията са едни от стожерите на държавността, какво остава? Аз имам един приятел грък, който станал свидетел на това как в автобус един емигрант влиза и пали цигара. А в Гърция правилата се спазват. Прави забележка, но бива смъкнат на първата спирка и му чупят тазобедрена кост. Той едва се довлачва до полицейския участък, където му казват: „Ние нищо не можем да направим. Обърни се към "Златна зора"!” Е, това ли е държавата? Но пък това е причината да се появявят такива партии!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 72| 17474 |29.03.2015 Цветан Василев: Поискаха ми да прехвърля безвъзмездно активи. След като се опълчих, предизвикаха кризата в КТБ . 23| 14307 |30.07.2014 Кр. Райдовски: Депутатите на БСП ще се побират в телефонна кабина . 28| 15638 |17.02.2014 Кр. Райдовски: Т.нар. задкулисие извиква позиви за повръщане . 30| 15560 |21.10.2013 Кр. Райдовски: Политика пред кулисите няма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads