Реклама / Ads
0| 9055 |15.07.2015 ХРАНА И ВИНО

Пет класически римски ястия

.
Не е тайна, че Италия е кулинарен рай. Всеки район в тази страна може да се похвали с няколко вековна традиционна кухня.
 
Рим е известен със славната си история и архитектура, но що се отнася до храната, той остава в сянката на по-популярните си съседи. Ястията, които се приготвят тук, обаче не са за изпускане. Прости, пресни и страшно вкусни, те ще ви заситят за по-малко от €10.

Артишок

Ястията с артишок в римски стил са най-популярни в града. А и най-вкусни!

Например, Сarciofialla Romana, или "артишок по римски". Присъства в менюто на ресторантите през цялата година, но всъщност е пролетен специалитет, защото артишокът зрее между февруари и април.

Зеленчукът се „измива” с лимонов сок, с пълни се с римски магданоз, сол, пипер и пресован чесън. После се слага в дълбок тиган с необходимото количество вода, бяло вино и зехтин, и се задушава, докато омекне.

Листата лесно се отделят от сърцевината, а зеленчукът придобива зашеметяващ лимонено-чеснов и солен вкус. Дори онези, които не обичат артишок, ще харесат това ястие.

Cacio e pepe

Този вид паста със сирене Pecorino Romano е най-лесното и популярно римско ястие, което ще помните дълго след като сте напуснали града.

Прясна паста се смесва с голямо количество пекорино и счукан черен пипер. Сиренето pecorino е солено, с остра миризма и е чудесна добавка към домашно приготвената паста. А за да стане сосът по-кремообразен, добавете малко от водата, в която сте сварили спагетите.

Bucatini all’amatriciana

Още едно традиционно римско ястие, за което са ви нужни само няколко подправки.

Традиционалистите са против всякакви отклонения от оригиналната рецепта и имат право. Защо да разваляте една идеална комбинация?

Пресни домати и guanciale (специален вид бекон от свински бузи), плюс малко сирене, малко зехтин, лук и пипер. Пастата трябва да е bucatini. Рецептата е проста и е лесна за приготвяне у дома, а ако продуктите са пресни, вкусът ще бъде удивителен.

Carbonara

Паста carbonara е още едно просто, но много вкусно римско ястие.

Карбонара е като Cacio e Pepe, но с яйце и guanciale. Беконът запържва, докато пресните спагети се правят al dente (не напълно сварени), а после към тях се добавят сурови яйца, сирене и още мазнина, но ястието се сваля от огъня, за да не се пресекат яйцата. После прибавете сместта към бекона и ще получите едно типично декадентско ядене.    

Римска пица

Всеизвестно е, че най-вкусната италианска пица се прави в Неапол, но римската не й отстъпва по качество, макар на вкус да е съвсем различна.

Неополската пица е с бухнала кора, а римската е тънка и хрупкава, печена на дървени въглища, почти прегоряла по края.

В Неапол тестото на пицата се намазва с тънък слой доматен сос, поръсва се с прясна моцарела и отгоре се слагат най-различни топинги.

Докато в Рим рядко използват топинги и предпочитат най-вече доматения сос, моцарелата и пресния босилек. Със сигурност ще останете доволни, ако я опитате!

goodlife.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 15962 |30.10.2014 Седем ястия за Архангелова задушница . 0| 8193 |14.05.2014 Гласуваме за евроястия; България е първа . 1| 6697 |05.07.2009 Затвориха римски ресторант след сметка от 580 евро за двама

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads