Реклама / Ads
0| 13153 |17.07.2015 ИНТЕРВЮ

К. Парамов: Подвеждат Борисов, че няма други подуправители на БНБ

.
Финансовият експерт Кольо Парамов
Шефът на финансовата парламентарна комисия и финансовият министър подвеждат премира Бойко Борисов, че не могат да се намерят други подуправители на БНБ. Това каза пред Фрог нюз финансовият експерт Кольо Парамов по повод избора на подуправители на БНБ идната седмица. Ето какво още сподели той:
 

- Г-н Парамов, следващата седмица предстои избор на подуправителите на БНБ . Добро решение ли са предложените от новия шеф на Централната банка Димитър Радев експерти?

 

- Избирането на подуправителите на БНБ  и то анблок е уникална колизия с реалността. Депутатите трябва да проумеят няколко факта, които са много важни. Дестабилизацията  на КТБ  беше умишлено замислена акция, в която освен народни представители от ДПС, участва и целият управителен съвет на БНБ . Прехвърляне вината на г-н Цветан  Гунев, бивш подуправител на БНБ , от управителя Иван Искров, е просто една глупава идея. По закон г-н Гунев и бившият подуправител на надзора  г-н Румен Симеонов, нямат онези законови  правомощия, да направят каквото и да е, без УС  на БНБ . Навремето преди 2 и повече години бившият  шеф на надзора Симеонов бе издал една недостатъчно обмислена  заповед, касаеща акциите  на Христо Ковачки  в Общинска банка, която без малко да приложи друг механизъм  и с други резултати. Тогава Иван Искров с решение на УС  на БНБ, спаси неграмотността и незаконността. Искров като управител  на БНБ  знае всичко в банката.  Ако днес говорят и спорят за банковите преводи на КТБ  и обвиняват г-н Гунев, те просто лъжат и замаскират дейността на шефа на банковото управление Димитър Костов. 

 

- Това може ли да се докаже, но не само на думи?

 

- Истината е, че всички банкови преводи, които са направени в КТБ  се отразяват автоматично в банковото управление при г-н Димитър Костов, а не в надзора  при г-н Гунев. Така, че ако някой е известен и уведомен по най-перфектния начин своевременно за дадени „нарушения“, то това не е обвиняемият Гунев, а преизбираемият Костов. Без да оневинявам никого, искам да посоча категорично , че виновни за КТБ  са  шефът на БНБ  и тримата му заместници. По никакъв начин не може да се изключи от тази група главният юрист консулт на БНБ  г-жа  Нина Стоянова, настоящ кандидат за шеф на Банковото управление. Тя подготви през последните 12-13 месеца всички решения на УС  на БНБ , свързани с КТБ. Това са парадоксалните указания на квесторите за КТБ, за умишлено занижените обезценки  на активите, заключенията по сменените дати за началото на несъстоятелността на банката, разрешителния режим за уникалните разходи на квесторите към адвокатски къщи, в това число и други харчове, без никакви логични обвързани действия. Кандидат подуправителката  носи отговорност за приложените констатации, а не одитни  доклади, на база на които се взе съмнителното, незаконното и с умисъл  за провал решение, за искане на несъстоятелност на КТБ. Това персонално предложение вкара в заблуда УС  на БНБ  и ВАС. Това решение ще доведе до коренно различна промяна в бъдеще по оценката за фалита на КТБ   и причинените с умисъл за същите загуби у нас и чужбина.

 

- Според банкери Калин Христов е един от най-добрите експерти в сектора?

 

-  Подуправителят  Калин Христов  е перфектно  подготвен банкер, но и той допусна груби грешки, които директно оспорват правото му за бъде национален банкер. Разговорите с облигационерите  в Лондон за  защитаване  имиджа на КТБ  през април 214 г. и срутване на имиджа на банката през юни същата година, е един  странен парадокс. Това говори за двойнствен, нагаждащ се лицемерен план на действие от Христов, което го прави спорен за участие в новото ръководство на Националната банка. Калин Христов се подведе по тактиката на Искров да действа с мимикрия към ДПС , Петър Чобанов, Пламен Орешарски  и Йордан Цонев. И загуби своя силен и независим експертен почерк. Вследствие на тежката и пълна със зависимости политическа реалност, много от младите  и независим експерти, от които страната ни днес има неистова нужда, загубиха своя „Аз“. „Аз“-ът  на Христов беше смачкан като авторитет и самочувствие. Силата на неговата независимост бе претопена от Искров в елементарно съглашателство и  удобна форма за безименно присъствие. Бих искал специално да се обърна към депутатите от ГЕРБ и да им кажа , че председателката на бюджетната комисия и финансовият министър вкарват в умишлено заблуждение министър-председателя Бойко Борисов за невъзможността да се търсят и намерят други кандидати, освен сегашните, посочени от ДПС .

 

-  Защо го провят?

 

-  Те искат да се отблагодари на сегашната компания на Иван Искров. Но тези хора не могат да продължат да управляват БНБ. Тези хора , които нарушиха интереса на България с умишления фалит и последващото разграбване на КТБ.  Тяхната работа и несъгласуваността по вертикала, с бившото  правителство  на Орешарски , доведоха до кризата в банковата система. Кризата днес е латентна, но всъщност тя е явна и категорична и депутатите ще се убедят в това след провеждането на местните избори. Сегашните подуправители на БНБ  не заслужават  доверието на народните представители. За това бих ги призовал да не ги подкрепят. Всичко за КТБ  в бъдеще ще стане ясно и виновните рани или късно ще понесат своята отговорност. Народните представители не трябва да създават условия, те да могат да се прикриват, да блокират и да бавят истината за КТБ. Надява се, че всички ще  се съгласят с мнението  на Достоевски отпреди 150 години: Няма нищо тайно, което да не е станало явно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 12814 |12.05.2015 Кольо Парамов: Дребни плъшоци на "Позитано" се гаврят с Луканов... . 20| 12162 |01.12.2014 К. Парамов: Частните съдебни изпълнители-финансови акули или лица на държавността . 49| 13512 |29.11.2011 Кольо Парамов: След БСП Станишев ще провали и ПЕС . 55| 12333 |24.08.2011 Кольо Парамов: Борисов опитва да ни лекува*

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads