Реклама / Ads
6| 24701 |24.07.2015 ИНТЕРВЮ

Красимир Янков: Слабото ръководство на МВР доведе до хаос в системата и протести

.
Красимир Янков
Синдикалната форма предполага социално-битов характер на полицейския протест на 25 юли, но активността вече е предпоставена и от общо създаденото напрежение и усещането за разпад, дължащ се на некадърното ръководство. Затова се иска оставката на министър Бъчварова. Това казва в интервю за Фрог нюз депутатът от БСП Красимир Янков.
 
-  Г-н Янков, още през февруари влязоха промените в Закона за МВР, предложени от ГЕРБ. Един от параграфите в закона регламентира , че подзаконовите нормативни актове трябва да се приемат до август. Ще бъде ли спазен този срок?

- Подзаконовите нормативни актове се издават в срок до 6 месеца от влизането в сила на закона. Все още няма Постановление на Министерски съвет за правилник към закона. С правилника се уреждат устройството на МВР, управлението и дейностите на структурите. В самия закон има много текстове , които влизат в сила от 1 април 2015 г. , което предполага да не се чака краят на срока за издаването на тези актове. Политическото ръководство и правителството носят отговорността не само за законовите промени, но и за изпълнението на дейностите на конкретните структурни звена. В действащият правилник, който е в сила от 22.07.2014 г. е записано, че главните дирекции на МВР са: Криминална полиция; Охранителна полиция; Гранична полиция; Пожарна безопасност и защита на населението. Според закона, приет от 20 февруари Криминална полиция и Охранителна полиция са обединени в ГД „Национална Полиция“ и има нова ГД "БОП“. Министерството функционира и без да е разписан новия регламент за дейността на звената, но доколко е избегнат хаос, дублиране на дейности, вътрешна конкуренция и са нарушени вътрешни взаимовръзки при противодействие на престъпността и разкриване на престъпления, остава скрито за обществото. Дори и да бъде спазен срокът в оставащия един месец, за да не бъде нарушен закона, въпросът за функционирането на МВР през този период остава отворен.

- Какви парадокси произтичат от това, че няма още Правилник за устройството и дейността на МВР?

- Само един - просто законът не може да бъде приложен. Със закона за МВР стартира кабинетът "Борисов 2" и това трябваше да даде посока на реформаторството в управлението. Вместо това, още на старта бе сменен министърът-законотворец. На негово място поставиха напълно некомпетентен министър, чужд на системата, което доведе хаос и протести в МВР. Кой да го напише Правилника за устройството и дейността на МВР? Министър Бъчварова едва на 28-мия ден от началото на синдикалните протести на работещите в системата на МВР, успя да излъчи контактна група, която да представлява ръководството. Сещате ли се колко време ще й трябва за правилника за закон, като вече доказа непригодността си?

- Има ли връзка между случаите на полицейско насилие и дейността на екипа на министър Румяна Бъчварова, както и новоназначенията по места ?

- Не съм далеч от мисълта, че хората, притеснени от слабото ръководство на МВР, извадиха стари документирани случаи на полицейско насилие, като превантивна мярка. С това се насочва вниманието към проблем, ескалирането на който може да се спре само с обществена реакция.

- Сякаш диалог на министър Бъчварова със синдикатите липсва. Какво пречи да се постигнат резултати? Като че ли най-горещи са проблемите по преструктуриране на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“?

- Преструктурирането на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ не намира подкрепа от работещите в системата. Мисля, че това не е опит за запазване на статукво. Това е отпор на отговорни професионалисти, желаещи да запазят от съсипване една важна, работеща служба. Не само при пожари от всякакъв вид, но и при разнородни природни бедствия и стихии, на кого все още може да разчита населението? Единствено българският пожарникар е на поста си. Още с встъпване в първия си мандат Борисов закри Министерството на бедствията и авариите. За втория мандат му остана възможността да разбие и Пожарната безопасност, чрез акция, наречена "реформа"!

- Какво показва поредният протестен митинг, който организира синдикалната федерация? Какво очаквате от него?

- За 25-ти юли е насрочен нов протест. В социалните мрежи служителите в МВР търсят обществена подкрепа. Време е да намерим модела, по който да дадем заданието към българския полицай, какви са очакванията за неговата работа, а също да го въоръжим със самочувствието на представител и гарант на държавността. Синдикалната форма предполага социално-битов характер на протеста, но активността вече е предпоставена и от общо създаденото напрежение и усещането за разпад, дължащ се на некадърното ръководство. Затова се иска оставката на министър Бъчварова.

- Намират ли решение в МВР проблемите с битовата престъпност?

- Битовата престъпност е сред най-големите проблеми на България. От кражбите на селскостопанска продукция, през ограбването на личното имущество в селата, като достигнем до физическото малтретиране и убийства на възрастни и самотни хора, заради грабеж на дребни суми. Кабинетът „Орешарски“ показа воля за активни действия в борбата с този проблем. Дислоцирани бяха части на жандармерията и в най-малките населени места. Създаде се мрежа от платени сътрудници в села, отдалечени от перманентно полицейско присъствие. Всичко това бе подложено на критики от ГЕРБ, без да се предложат алтернативни решения. Така голяма част от населението остава подложено на произвол и беззаконие.

- Преди време премиерът Бойко Борисов каза, че ще влязат в затвора и мастити босове на контрабандата. Ще се случи ли това?

- Бойко Борисов говори много неща. Това е основното му занятие. Сега по инициатива на ГЕРБ променяме Закона за митниците. Дават се полицейски правомощия на митническите служители. Какво още да направим като парламент, за да му дадем възможност да работи? Как да вярваме, че ще вкара някого в затвора, след като вече я има аферата с Мишо Бирата?

- Какъв е пътят за превръщането на МВР в институция, която да защитава държавата и гражданите? Май се оказахте прав, че МВР се ръководи от премиера Борисов?

Пътят е един! Смяна на това управление. Първата крачка са предстоящите местни избори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 35109 |23.03.2015 Красимир Янков: В службите за сигурност се реставрира "модела Цветанов", Борисов дирижира . 3| 11183 |29.10.2014 Красимир Коев: Цената на виното няма да се увеличи заради дъждовете . 134| 39191 |02.12.2013 К. Янков: От строеж на ядрена централа печелим 100 г. напред . 12| 12890 |07.10.2013 Красимир Коев: Най-хубавото вино е продаденото вино

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads