Реклама / Ads
0| 10055 |24.07.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Френският посланик: Първа стъпка от "гнилите ябълки" напред

.
Ксавие дьо Кабан
Като първа стъпка определи постигнатото съгласие между политическите партии за реформа в съдебната система посланикът на Франция и нас Негово Превъзходителство Ксавие дьо Кабан.Това е голям успех и… малко почти изненадващо – не скри френският дипломат. Този успех е благодарение на правосъдния министър Христо Иванов, смята посланикът.
 
Това е важно, защото той успя, не само правителството и премиера, но и другите политически сили да бъдат убедени, че тези реформи са важни, – каза Ксавие дьо Кабан в предаването “Денят започва”. – И благодарение на премиера, и на президента и, всъщност, лека-полека почти всичкит еполитически сили в България – сега има консенсус. За съжаление, още липсва БСП и Атака. Запитан дали е изненада това за него, дипломатът каза “Да… да, би трябвало да е изненада, защо?”

В отговор на въпроса за ролята на международния натиск и неговото лично участие диплометът каза, че не е ново, че има проблеми в правосъдната система система на България. Той допълни, че ролята на правителството за съдебните реформи е по-голяма отколкото тази на чуждите дипломати у нас, които излязоха с позиции за необходимостта нещата в съдебното сласт и в борбата с корупцията да се променят

За пътя от фразата за “гнилите ябълки” до политическия консенсус посланикът на Франция каза: От тогава видяхме и бяхме свидетели на факта, че много съдии се чувстват по-свободни и независими. Като че ли те разбират, че не са сами и че има хора в България и извън България, които са разбрали, че няма независима съдебна система ако самите съдии не са независими. Системата може да е независима от политическата власт, от изпълнителната, но ако самите съдии имат натиск непрекъснато от ръководството на съда или на ВСС, ако зависят толкова от други сили за тяхната кариера – това значи, че не са независими. И ако един съдия не е независим, това значи, че решенията му не могат да бъдат взети само в съответствие със закона.

Всички депутати, независимо от политическата си принадлежност, трябва да се обединят около значими реформи в съдебната власт. Такова пък е становището на над десет чуждестранни посланици и дипломати у нас, публикувано на сайта на Британското посолство в България.

"Вярваме, че тези реформи са от изключително значение, за да се осигури истинско върховенство на закона в България, както и за борбата с корупцията и организираната престъпност. Те са необходими и за създаването на правилната среда за увеличаване на инвестициите в България, включително от страните, които представляваме. Необходимостта от реформа се видя и от докладите на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка, заключенията на Венецианската комисия, съгласието при гласуването на стратегията за съдебната реформа и разговорите ни с практикуващи юристи и с обществеността", пише още в тяхната позиция.

Изявлението е подписано от посланиците или временно изпълняващите длъжността на представители от Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Ирландия, Испания, Нидерландия, Финландия и Франция и е подкрепено още от представителите на Австралия, Норвегия, САЩ и Южна Африка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 6075 |21.03.2015 Бареков се разхвали: Английският ми е по-добър от Борисовия и Първановия . 23| 5534 |22.12.2014 Първа оставка заради паметника "1300 години България" . 4| 4637 |20.12.2014 Първанов: Коалицията е по острието на бръснача . 0| 5409 |13.09.2014 С "човешка верига" отбелязваме Деня на първа помощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads