Реклама / Ads
1| 6589 |28.07.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Калин Терзийски: Виждал съм санитари да бият в Курило

.
Калин Терзийски
Аз съм виждал как се гонят санитари, които са имали грубо и нечовешко медицинско отношение към пациенти. Персоналът не е достатъчно и ако изгоним някой от Курило, няма никой да дойде. Това каза в сутрешния блок на бТВ психиатърът и писател Калин Терзийски, коментирайки побоя до смърт в тази болница над психично болен лекар.
 
Ще припомним, че д-р Илко Иларионов изпада в тежка депресия, след като закриват отделението, в което е работел в 5-а градска болница. Настаняват го в психиатричната клиника в Курило, където му нанасят тежък побой, от който той не успява да се възстанови.

Санитарите са местни хора от селата, а в мъжкото отделение те са и малко. Взимат малко пари и нямата нужната квалификация, изтъкна Терзийски.

"Това ниско ниво на заплащане и ниският престиж пред властта, и оттам ниското й финансиране, води до една деморализация от цялата група там – от пациенти до лекари", даде мнение психиатърът. По думите на Терзийски в психиатричните клиники се изпращат хора, които не са удобни за обществото.

Терзийски смята, че в Курило има обща деморализация, обхванала всички – от пациентите до директора. По негова информация, към момента в някои отделения на 30-40 пациенти се падали по двама санитари, които трябва да се грижат за потенциални насилници, самоубийци или хора с опасност за живота.

По информация на Терзийски, убийството на д-р Илко Иларионов, пребит от своя съсед по стая, „не е по психотични, т.е. по болестни причини, а по такива причини, каквито виждаме по улиците”. Той подчерта, че хора се бият и по улиците и това се засилва от чувството за всепозволеност и вечното оправдание за липса на пари. В психиатричните болници поводите за насилие могат да бъдат още по-дребни и да избухнат много по-бързо.

По повод твърденията, че психичните проблеми на починалия лекар се отключили, след като бил съкратен от Пета градска болница, Терзийски обясни, че хората с подобни заболявания ги носят генетично. Те могат да бъдат отключени от житейски ситуации, но те по начало са болни.

Докато работил в Курило, Терзийски видял на няколко пъти как се подменя санитарния състав. Според него, това действа дисциплиниращо, защото човек, който изгуби работата си като санитар в психиатрията, трудно би могъл да си намери каквато и да е друга работа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 8007 |27.04.2015 Адв. Симеонов: „Моме Калино" бе за рождения ден на Искров . 4| 6765 |18.12.2014 Георги Господинов, Милен Русков и Калин Терзийски - най-четени за 2014 г . 15| 6822 |14.04.2014 Калина Крумова: "Евромайки" е обединената сила на дейната българка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads