Реклама / Ads
0| 6587 |28.07.2015 НОВИНИ

САЩ: Българките са подложени на сексуален трафик

.
България остава една от страните, източници на основния трафик на хора в ЕС. Това се казва в доклад на Държавния департамент на САЩ, който посочва, че България не успява да се справи с трафика на хора. Един от изводите е, че българските жени и деца са подложени на сексуален трафик на територията на страната, както и в Европа, Русия, Близкия Изток и САЩ.
 
Няколко неправителствени организации твърдят, че вътрешният трафик се увеличава. Български мъже, жени и деца са подложени на принудителен труд в Белгия, Кипър, Чешката република, Германия, Гърция, Израел, Италия, Литва, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция, Обединеното кралство и Замбия, предимно в селското стопанство, строителството, както и сектора на услугите.

Български деца и възрастни с увреждания са принудени на просия и дребни кражби на територията на България, а също и в Австрия, Гърция, Италия, Швеция и Обединеното кралство. Румънските момичета са секс робини в България.

Докладът посочва, че корупцията в правителството създава среда, позволяваща някои престъпления, като трафика на хора. Държавният департамент посочва още, че правителството ни не отговаря напълно на минималните стандарти за борба с трафика на хора. Въпреки това България полага усилия в това направление, казва още документът.

Въпреки че България е една от основните страни източници на трафика на хора в ЕС, правителството все още не е основало специализирани служби за жертвите на трафика, посочва документът. Два държавни приюта за трафик на хора са били затворени.

Като цяло капацитетът на страната за помощ на жертви на трафик е минимален спрямо идентифицираните хора, станали жертва. Не съществуват специализирани грижи за деца и възрастни, станали жертва на трафик. Властите са осъдили и обвини значително малък брой трафиканти, а присъдите на по-голяма част от осъдените са отложени.

Държавният департамент препоръчва на България да засили усилията за разследване, наказателно преследване и осъждане на трафикантите, както и предвиждане на специализирана помощ и подслон за жертвите на трафик.

България е посъветвана да изготви кампании за привличане на вниманието върху проблема, както и кампании, посветени специално на ромската общност.

България забранява всички форми на трафик по член 159 от Наказателния кодекс, който предвижда санкции между две и 15 години лишаване от свобода.

Тези санкции са достатъчно строги и съизмерими с тези, предвидени за други тежки престъпления, като изнасилване. През 2014 г. властите са започнали 81 разследвания за секс трафик и 6 разследвания на случаи за трудова експлоатация. През 2013 г. разследванията за секс трафик са били 82, но тези за трудова експлоатация - двойно повече - 12 случая.

През 2014 г. подсъдими са 43 души за секс трафик и четирима за трудова експлоатация в сравнение със 114 за секс трафик и петима за трудова експлоатация през 2013 г.

През 2014 г. жертвите на сексуален трафик са били 409, а 27 са станали жертва на трудова експлоатация. През 2013 г. цифрите са още по-големи.

Наблюдатели твърдят, че правоприлагането не е ефективно в идентифицирането на жертвите, особено сред уязвимите група на населението като бежанците.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 13412 |07.05.2015 СЗО: Българките – сред най-големите дебелани в Европа . 5| 4077 |10.12.2014 Родител: Децата ни са подложени на тормоз и бой в училището в Дебелт . 7| 7976 |27.09.2014 Българките пети по хубост, приличали на Кейт Бекинсейл . 13| 6642 |18.11.2013 Българките раждат 50 на 100 по-малко през прехода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads