Реклама / Ads
1| 5953 |28.07.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Премиерът Борисов и тако, и вако за цената на тока

.
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов пресметна, че не би трябвало да се повиши цената на тока, защото сметките му показвали, че протестите от преди около две години са довели до 10 млрд. загуба на държавата, както и до спрени еврофондове.
 

"В България има независим регулатор – КЕВР. Избран е от парламента, от 9 члена ГЕРБ има двама, които смятат, имат методика и дават цените. Направихме много с промяната на Закона на енергетиката, направихме доста неща. Според мен с тези изходни данни не би трябвало да се повиши цената на тока вследствие на по-добрата работа и това, което като съкращение направихме", обясни той.


На въпрос дали това означава, че протестите, които се очакват утре от страна на бизнеса са основателни, премиерът заяви: "Не мога да коментирам. Демокрация – всеки може да протестира колкото си иска... Сега в бизнеса отиват милиарди, вследствие на разплащането по европейските програми. Ръстът на икономиката мина 2%, събраните от контрабандистите пари са над 2,3 млрд. Ако някой може да се похвали с тези успехи за 25 години е добре дошъл", каза той.

Бойко Борисов обаче изрази несъгласие с бизнеса: "Колко съвещания направихме с тях и те знаят, че не може да вържеш 4 неща, да ги събереш без да се направят компромиси и всеки да понесе цената. Виждате, че не е нито лесно, нито приятно да си премиер".

На въпрос за протестите, които се очакват от служители на Агенция "Борба с градушките", премиерът заяви: "Държавата за експеримента "Орешарски" загуби между 8 – 10 млрд. 3,7 млрд. лв. живи пари се изплатиха на вложителите на КТБ. Да бяха протестирали, когато се харчеха тези пари".

По думите му всеки има право да протестира, това е демокрацията.

"За съжаление, когато имаш една почивка от близо година и половина – две за една държава, нулева във всяко отношение нулева и пасив. Огромни загуби на милиарди и нищо друго не е правено. Сами виждате, сами чувате какво казват и кметове – спрени всички европейски фондове, сега всички работят и се разплащат. Какво повече да направим?", попита Борисов.

Министър-председателят изрази обаче надеждата си, че президентът Росен Плевнелиев ще успее да убеди депутатите за организирането на референдум наесен за изборните правила.

"Очаквам сега в парламента, когато отиде президентът, да намерят необходимата политическа воля и да дадем правото на хората, когато има много важно нещо да се чуе волята на народа", каза той след откриването на пречиствателната станция в Луковит.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5354 |20.06.2015 Борисов събира спешно МС заради цената на тока . 10| 6885 |16.06.2015 Пеевски не забогатял и стотинка, горкият. Борисов - също . 6| 4827 |16.06.2015 Бизнесът се жалва на Борисов за цената на тока . 7| 4924 |10.06.2015 Борисов недоволен от поскъпването на тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads