Реклама / Ads
4| 5863 |29.07.2015 НОВИНИ

„И-ва-нов - off, off, off", дерат гърла хиляди пред КЕВР

.
Протест на синдикати и работодатели
Множество протестиращи - представители на синдикатите и на работодателите, се събраха в пространството на "Триъгълника на властта" - площада между сградите на Министерския съвет, Бившия партиен дом и на президентството.Те изразяват недоволството си от намерението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за повишаване цената на тока за индустриални цели.
 
Знае се, от първи август предстои увеличаване на ценовата добавка „Отговорност към обществото" и съответно на цената на тока за индустрията с 20 на сто. По този повод четирите работодателски организации, подкрепени от синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа", организират днес национален протест.

Той ще се проведе в цялата страна, като сред акцентите му е и спиране на производствените мощности, което да има сериозно отражение върху ЕСО - Електроенергийния системен оператор.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев изтъкна пред хилядната маса, че „работодатели и синдикати са тук заедно, за да заявят искането си сметките им да не бъдат надписвани".

Той подчерта, че консумацията на електроенергия у нас е от порядъка на 32-33 млн. мегават часа годишно. По думите му, в България почти половината от енергията, която се произвежда, се продава на преференциални, а не на пазарни цени.

Ценовата надбавка от 40 лева, която КЕВР иска да сложи, не е пазарна величина, а се определя от КЕВР с цел да покрие дупката между пазарната цена и защитените преференциални цени на американските централи.

Той бе категоричен, че всяко домакинство в България плаща една средна работна заплата годишно за кражби, разхищение за този "пладнешки грабеж". Именно по тази причина днес синдикатите и работодателите буквално се изсипват в столицата, за да поискат да бъде сложен край на кражбата.

Протестиращите заявиха ясно позицията си, че са тук не за да свалят правителства, а за да помогнат и да се намерят аргументи, с които да убедят КЕВР да не повишава цените на тока. Това може да се случи само чрез реформи. Именно затова събралото се множество скандира гръмко: "Реформи! Реформи!".

Сред издигнатите плакати се отличава призивът: "Да на реформите, не на кражбите", както и: "Не убивайте българските работещи предприятия". Протестиращите настояват да бъдат променени договорите с американските централи. След кратките слова протестиращите се насочиха към сградата на КЕВР.

Под прозорците на комисията служители и работници поиска оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов.И тук хората заявиха искането си да няма увеличение на цената. В противен случай, ако от КЕВР не се вслушат, ще чуят следния призив: "Вдигаш тока, дай оставка!"

Стигайки до сградата на регулатора, протестиращите започнаха да скандират: "Иванов - of-of-of" като послание към шефа на КЕВР.
Особено емоционално реагира един от недоволстващите, който застана под прозорците и започна да крещи: "Иване, дай оставка.

Протестното шествие ще стигне до парламента, след което отново ще се върне пред МС.

С викове "Кой с тока ни краде? Те, те, те!" протестът на работодателите и синдикатите  достигна до сградата на Народното събрание. По данни на полицията около 5000 души са шествали днес в столицата.

Многолюдният протест срещу скока на цените на тока тръгна от т.нар "Ларго", премина през сградата на КЕВР и достигна централната сграда на Парламента, където депутатите провеждат редовното си заседание.

Там скандиранията продължиха с въпроса "Кой с тока ни краде? ДПС". Председателят на строителната камара в България Светослав Глосов заяви, че ДПС е внесла закон за централи, които произвеждат енергия от оборски тор.

Пред Парламента заместник-председателят на федерацията на металурзите към КНСБ Ренета Петрова поздрави протестиращите за това, че са направили: "Най-горещия ден за депутатите.

Ние сме тук, за да браним работните места", обяви Петрова и напомни, че от две години КНСБ призовава ндустрията да бъде възраждана. Как я въздраждаме?-  Като  закриваме предприятията. Като закрием предприятията, кой ще потребява енергия. Кого ще возят железниците?", коментира тя.

От КНСБ предупредиха, че без държава, няма индустрия. "Няма да плащаме грешните политически решения, няма да плащаме чужди сметки", алармираха те, и разцепиха горещия въздух с викове: "Мафия, мафия!".

След като достигна крайната си точка - сградата на парламента, протестът се върна по обратния маршрут и приключи. Пред БНБ имаше паркирани около 20 автобуса, с които хората от страната са се придвижили за днешната демонстрация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4330 |15.04.2015 ВНИМАНИЕ! Съмнителни полицаи "дерат" шофьори в „Младост” . 34| 6116 |13.08.2012 Божиите наместници ни дерат наред . 57| 21113 |27.05.2012 Баневи няма повече да дерат кожи на къмпинг „Веселие”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads