Реклама / Ads
3| 10992 |29.07.2015 АКТУАЛНО

Скандал! 4000 дка дюни отишли в частници, крият специалните карти за тях

.
4000 декара дюни по Черноморието са отишли в частни ръце, като това е станало по престъпен начин. В същото време държавата старателно крие специалните цифрови карти, които би трябвало да са публични и могат да докажат този факт.
 

За това алармира пред Фрог  нюз  Атанас Русев от гражданско сдружение „Да запазим Корал“. Този скандал в момента набира грандиозна скорост.

 

Преди няколко години беше възложено да се направят специализирани цифрови карти на дюните по българското Черноморие. В този проект се наляха милиони.  В края на миналата година се срещнах с тогавашната министърка  на регионалното развитие Екатерина  Захариева и тя ме увери, че всички карти са готови. Поисках ги от кадастъра, но оттам ми казаха, че „отгоре“ не е дадена зелена светлина да се предоставят, обясни  природозащитникът.

 

След като се разрази скандалът с излетия  бетон на къмпинг „Юг“ от министерството качват на сървър информацията, но за изненада на всички в напълно неразбираем вид. Тогава от  кадастъра ги сложиха картите на един сървър. Става дума за над 300 карти в  pdf-формат, като забележете, че  само единят  файл беше над 500 мегабайта . Това е нещо, което човек не може да го отвори на компютър, а и дори да го отвори изобщо не става ясно за къде става дума. Направили са пълно безумие. От една цифрова карта те са я разпечатали на хартия, след това са я сканирали. И това, което са сканирали, са го направили в pdf- файл. В крайна сметка става ясно, че много от тези карти не са реални и  не отразяват нещата такива каквито са. Слагат нещо, което не може да се ползва, възмути се експертът, който от дълго време се занимава с подобни технологии.

 

Мъките да се доберат природозащитниците до истинските карти не свършват до тук. От регионалното министерство клекнали и обещали последните карти да се дадат през май т. г. Под претекст, че  не били готови казаха, че ще ги предоставят в средата на май. Мина май, но ни успокоиха, че ще ги дадат в края на май. Мина  и това време и вече ни обясниха, да ги очакваме до 15 юни, защото тогава  всичко ще е готово. Пак ни „закараха“ до края на юни и сега нищо вече не казват, допълни той.  Прехвърлянето на горещият картоф между институциите продължава с пълна сила. От кадастъра пък казват, че всичко е готово, но някой трябва да им нареди, за да  предоставят информацията за публично ползване, обясни още Атанас Русев. Той е убеден, че когато нещата излязат на бял свят, ще гръмне голям скандал. „Управляващите умишлено не смеят да дадат тази информация преди изборите, защото ще лъсне как държавата е лъгала хора, инвеститори и т. н.

 

Какво каза още Атанас Русев за този скандал, както  и за другите измами по Черноморието,  четете утре в рубриката ни „Интервю“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 11215 |25.03.2015 СКАНДАЛ! Писанчев взел от ГДБОП цялата секретна информация . 6| 9399 |17.02.2015 Скандал! Хиляди плащат за пречистване на вода, без да имат канализация . 23| 10653 |29.08.2014 Скандал! Част от уволненията в МВР по времето на Йовчев-незаконни . 48| 44726 |07.06.2012 Скандал! П. Сертов и М. Червеняков срещу БОР-КОР и Станишев на маса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads