Реклама / Ads
0| 4918 |29.07.2015 НОВИНИ

"Галъп": Откъсването на ромите от обществото е застрашително

.
Гневни роми
Откъсването на ромите от останалата част от обществото изглежда застрашително, посочват от "Галъп интернешънъл" на базата на данни от национално представително проучване по темата, направено между 26 юни и 2 юли сред 1011 българи в цялата страна.
 
Негативното отношение към тях не е индивидуално или повлияно само от лични преживявания, а е групово и принципно, коментират анализаторите.

Казусите около Гърмен и Орландовци са дали определено отражение върху резултатите, но дори в по-спокойна обстановка данните едва ли ще бъдат чувствително различни, смятат от "Галъп интернешънъл".

Анкетираните са били помолени да си представят, че партията, която подкрепят, издигне в техния район компетентен и честен кандидат, който е ром. 18 на сто твърдят, че биха гласували за него, а 70 процента - че не биха.

Социолозите са проверили и други варианти, сред които ром да е ръководител, началник на полицейско управление, вицепрезидент. Във всички варианти близо 20 на сто биха приели, докато около 70% остават на обратното мнение.

На въпроса биха ли се оженили за ром - само 9 на сто отговарят положително, а 85 процента - отрицателно.

20 на сто от запитаните заявяват, че лично са пострадали от роми, 77 на сто - че не са. Близо половината от интервюираните пък твърдят, че имат познати роми, с които са в нормални, добри отношения.

Към началото на юли, около ситуацията в Гърмен и Орландовци, 34% от запитаните са намирали сериозна заплаха за етническия мир в България, а 47 на сто - не. 39 на сто са съгласни с твърдението, че ромите са най-големият проблем на България, 50 процента са на обратното мнение.

Твърдението, че големите престъпления в държавата се извършват всъщност от българи, а не от роми, се подкрепя от над половината интервюирани, а 24 на сто не са съгласни.

64 на сто приемат твърдението, че "задължение на българското мнозинство е да осигурява равнопоставеност на всички малцинствени групи", а 22 на сто са на обратното мнение.

Над 60 на сто от хората споделят мнението, че ромите не могат да се интегрират дори и при усилия от страна на държавата. Над половината споделят мнението, че политиците нарочно предизвикват проблемите между българи и роми, а 27 на сто не са съгласни с това твърдение.

75 на сто от запитаните са съгласни с твърдението: "Ромите са оставени да си мислят, че имат само права", 13 на сто са на обратното мнение. 25 на сто се съгласяват с твърдението "най-добре би било всички роми да бъдат изгонени от България", 57 процента са на обратното мнение.

21 на сто пък се съгласяват, че отношението към ромския етнос у нас е несправедливо. 62 процента са на обратното мнение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5283 |17.07.2015 Каракачанов към адв. Михайлова: Клепате България заради ромите . 0| 6396 |16.07.2015 Съдът в Люксембург: Дискриминирате ромите с високите електромери . 0| 4698 |13.07.2015 Осман Октай: Флиртът с ромите ще е пагубен за ДПС . 0| 5087 |25.06.2015 Ромите готвят национален протест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads