Реклама / Ads
11| 6595 |31.07.2015 НОВИНИ

ГЕРБ гневни, предоговарят коалицията с РБ

.
Цветан Цветанов
ГЕРБ ще предоговори условията на коалиционното споразумение с РБ. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов.
 

Колегите също са на мнение, че трябва да бъдат предоговорени условията, по които е формирано това правителство, защото излиза, че РБ е водещият в управлението. Всичко това, което правим досега, го правим само и единствено, водени от националните интереси. Може би преумората в нашите коалиционни партньори доведе до повече емоция, която смятам, че е неоснователна или може би пък редовните пиенета на кафета с Лютви Местан. Тези ултимативни думи, които се поставят от господин Кънев, не трябва все пак да минаваме границата на невъзможността и след това да си говорим, обясни той.

 

В същото време от РБ дадоха знак, че не се притесняват от предоговаряне, както и от възможността да се отиде на предсрочни парламентарни избори. Двете политически сили взаимно започнаха да се упрекват в заигравки с ДПС.

 

Междувременно от Реформаторският блок настояха да бъде свикан Съвета за развитие, на който се обсъжда коалиционната политика на управляващите.

 

Идеята е Съветът  да излезе с ясен график за развитие и провеждане на дългоочакваните реформи - съдебна, конституционна, здравна. Във връзка с информациите, че в парламентарната група на ГЕРБ е обсъждана темата за намаляване на министерските кресла за РБ, Найден Зеленогорски отговори, че РБ не се е венчал за властта. Наясно сме, че като управляващи ще търпим повече пасиви, отколкото активи. За нас са важни реформите и въпросът за оттеглянето от управлението не стои на дневен ред, поясни той.

 

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обясни, че Съвета може да бъде свикан едва в началото на септември, защото в него трябва да участват всички коалиционни партньори. Аз не мисля, че реформите се бавят и че една реформа, се толерира пред друга реформа. Няма свои, твои или мои реформи. Всички сме длъжни да участваме в обсъждането на проектозаконите, за да може те да се придвижват до пленарна зала. Понякога именно РБ не участва в тези обсъждания. За мен много лоша е практиката да се пише и публикува във Фейсбук по теми относно коалиционната политика. Достатъчно често се срещаме коалиционните партньори и никога не е стоял въпроса за броя на министрите в кабинета, обясни Бъчварова.

 

След като прехвърчаха всички възможни искри между ГЕРБ и РБ, парламентът опустя. Депутатите излязоха в лятна ваканция до 2 септември, като задението е насрочено за  9 часа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5517 |31.07.2015 Кънев: ГЕРБ да слязат от метлите, трябва да сме готови за нови избори . 1| 5805 |30.07.2015 Светослав Малинов: Знам за колаборации на ГЕРБ с ДПС . 10| 5063 |30.07.2015 Караянчева: Нито един от ГЕРБ не е гласувал за Манолова . 2| 5306 |30.07.2015 Реформаторите към Борисов: Не е лошо и ГЕРБ да се стегнат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads