Реклама / Ads
14| 7053 |01.08.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Т. Дончева: ГЕРБ и РБ показаха жълт картон на Плевнелиев

.
Татяна Дончева
Плевнелиев пусна референдума хазартно. Отиграването на това нещо е важно, колкото самото нещо.Освен това имаше основания ГЕРБ и РБ да покажат жълт картон на президента Плевнелиев. Това е знак. Най-малкото, че не може да разчита априори на гласове.
 
Важна тема беше гласуването за референдума.Темата с мажоритарното гласуване е особена, защото в двата случая, когато е проведено частично - за ВНС и Народно събрание през 2009 г., показа, че печели онази политическа сила, която е на гребена на вълната.В страните с чисто мажоритарна система , като Великобритания, понякога стават големи амплитуди в гласуването.

„През 2009-а ГЕРБ спечели тотално без районите на ДПС. При мажоритарен вот не на 100%, а примерно 30%, може да стане така, че в момента ГЕРБ да имат такъв резултат, който да им осигури конституционно мнозинство. При мажоритарния вот обаче не трябва да се подценяват е малките партии по места. Местните политически групи може да се окажат препъни камък на големите партии. Реформаторите са в парламента благодарение на пропорцията. При мажоритарен вот ще им е много трудно”, разсъждава още Дончева.

Реформаторите не  подкрепят мажоритарния вот, защото са във властта заради пропорцията. Те в София дори не спечелиха срещу ГЕРБ. Те се съмняват, че голям процент мажоритарно гласуване ще ги постави в неизгодна ситуация, каза още тя.

Има проста бакалска сметка. Ако се въведе задължително гласуване, означава че ще се качи избирателната активност. И тогава ще има малка значимост на купения и дирижиран вот, смята лидерката на "Движение 21".

Тя коментира и избора на Мая Манолова за омбудсман. В голяма част от демократичните страни постовете се дават на опозицията - особено синекурните длъжности. А тази на омбудсмана е такава длъжност. Какъв ви е проблемът с Мая Манолова. Какъв проблем имат протестиращите. Мая не си е измислила Костинброд Тя даде сигнал. Костинброд беше заметено под масата, не е балон, разгорещи се Дончева.

Трябва ли да поощряваме гласуването с бюлетини, след като са им намерили цаката. Мая Манолова е активен депутат, което е задължение на всеки. А това че 90% от парламентарната група не е активна, защо да не я изберем. И ако съм на мястото на Борисов, ще направя същото. Изважда се от противниковия отбор един от активните играчи. Тя е активен човек. Костинброд не е балон, Мая дава е сигнал. Ако прокуратурата е обърнала палачинката, не е проблем на Манолова. Защо в последната секунда реформаторите предложиха Пенчев. Защо ГЕРБ нямаха депутат. ГЕРБ играха театър, двадесет души не са гласували, категорична бе Дончева.

Питах един протестър, защо протестира. "Ние не протестираме срещу Мая Манолова, а заради някакви оговорки на ГЕРБ с БСП, за сметка на други от коалицията.", отговорил той. Попитала го, защо не протестират само срещу ГЕРБ тогава и той не отговорил нищо.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7241 |02.04.2015 Младежите на ГЕРБ и БСП - тролове в интернет . 25| 5783 |14.02.2015 Бъчварова: За Лазаров и Писанчев ГЕРБ се опитва да решава принципно . 1| 12273 |23.12.2014 Брожение! ГЕРБ не искат свой за шеф на дирекция по безопасност на храните . 3| 4978 |19.12.2014 М. Димитров: Очертава се победа над ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads