Реклама / Ads
5| 10026 |02.08.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кралят на Тимбукту бил по-богат от Бил Гейтс

.
Бил Гейтс е далеч след краля на Тимбукту
Бил Гейтс може да е най-богатият жив човек, но не е най-богатият в историята. На практика, той едва успява да влезе в Топ 10. Според скорошна класация на сп. „Тайм“ за богатствата в историята, Гейтс, който има 78,9 млрд. долара, се нарежда на девето място за всички времена, изпреварвайки с една позиция Чингиз Хан.
 
Той е след  английският благородник Алан Руфъс, известен като Алън Червения, който помага на чичо си Уилям Завоевателя при завладяването на Нормандия.

Нефтеният магнат Джон Д. Рокфелер, който е и първият американски милиардер, се нарежда на седмо място.

Но най-богатият човек, според „Тайм“, е Манса Муса, кралят на Тимбукту, живял между 1280 г. и 1337 г. Тимбукту тогава е бил най-големият производител на злато във времена, когато благородният метал се е радвал на огромно търсене. Муса е бил отвсякъде заобиколен от злато –  неговите слуги са били целите окичени с метала, имал е златни съдове, златна корона, а веднъж натоварил керван камили с тонове злато.

Разбира се, определянето на най-богатият човек в историята е много субективно. Дали трябва да се използва изчисленото през инфлацията богатство, или отношението на състоянието към икономиката на държавата? Парите са съвременно изобретение, как ще се смята имуществото в древността? Или просто да се има предвид икономическото значение на дадена личност вместо състоянието й?

„Тайм“ използва „икономическата власт“, като сравнява индивидуалното богатство спрямо БВП на страната, като се позовава на изследвания на сайта. Интересно е, че при предишни такива изследвания на първо място в САЩ е излизал Рокфелер, но в класацията на „Тайм“ той е след Андрю Карнеги.

Eто и Топ 10 на най-богатите хора на всички времена, както и на колко се оценява състоянието им.

1. Манса Муса. Богатството му е отвъд човешките представи.

2. Юлий Цезар – $4,6 трлн.

3. Император Шъндзун – управлявал Китай във времена, когато е давал между 25 и 30% от глобалния БВП.

4. Акбар Първи – управлявал Индия във времена, когато е давала 25% от световния БВП

5. Йосиф Сталин – пълен контрол над нация, произвеждаща 9,6% от световния БВП

6. Андрю Карнеги – $372 млрд.

7. Джон Д. Рокфелер – $341 млрд.

8. Алан Руфъс (Алан Червения) – $194 млрд.

9. Бил Гейтс – $78,9 млрд.

10. Чингиз Хан – предимно земя, но в огромни количества.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5383 |01.08.2015 Бизнесът ще иска оставката на шефа на КЕВР за цената на тока . 2| 8028 |01.08.2015 Катаджиите пак спират и глобяват по пътищата - от 1 август . 1| 5251 |31.07.2015 Петролът отчита месечни загуби от 20% . 1| 4961 |31.07.2015 Губим близо 700 млн евро годишно заради турските визи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads