Реклама / Ads
2| 7412 |02.08.2015 АКТУАЛНО

Със закон изритват пенсионерите с пагони от МО

.
министърът и заместниците му ще махат пенсионерите
Група народни представители са намерили начин как органите по назначаване да прекратят правоотношенията със служители, пенсионирани на основание специални закони - Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Закона за Министерството на вътрешните работи.
 
С това се предприемат стъпки по оптимизиране на администрацията и изпълнение на предвидените от Министерския съвет икономии в бюджет 2015г. от отделните ведомства.

Депутатите Петър Славов, Михо Михов, Христо Гаджев, Светлана Ангелова, Пламен Манушев, Валентин Радев, Дончо Баксанов, Валентин Павлов и Мартин Димитров са внесли в парламента законопроект за изменение на Закона за държавния служител. По сега действащия закон министърът на отбраната, например, може да освободи с едномесечно предизвестие военен пенсионер, който работи като държавен служител, само при наличие на условията на чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване. Т.е. при навършване на години за придобиване право на пенсия от работещите трета категория труд, пише сайтът Otbrana.com.

С промените в Кодекса за социално осигуряване, които бяха гласувани във вторник по чл. 68 право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на възраст 60 години и 10 месеца от жените и 63 години и 10 месеца от мъжете. От 31 декември 2016 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година, като за жените до 31 декември 2029 г. възрастта се увеличава с по два месеца за всяка календарна година, а от 1 януари 2030 г. - с по три месеца за всяка календарна година до достигане на 65-годишна възраст.

Ако се приеме предложеното изменение в Закона за държавния служител, ще се създаде законова възможност, служебното правоотношение да се прекратява с едномесечно предизвестие от страна на органа по назначаването, когато правоотношението е възникнало, след като държавният служител е придобил и упражнил правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст, без това да е обвързано с възрастта по чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване. Т.е. развързват се ръцете на министрите и ръководителите на ведомства.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9702 |14.07.2015 Само във Фрог: ГДБОП тотално блокирана, крив й бил законът . 0| 5260 |11.07.2015 Съдът в Страсбург спря бутането на незаконни къщи в Гърмен . 11| 7543 |16.04.2015 Нотариус за Фрог: Законът за адвокатите ощетява счетоводителите . 21| 5570 |12.04.2015 ГЕРБ узаконява паркирането върху детски площадки и зелени площи?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads