Реклама / Ads
4| 7517 |02.08.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Домашно за лятото на един италиански учител

.
Италиански учител
Италианският учител Чезаре Ката от училището Polo Scolastico Paritario Don Bosco в малкото италианско крайморско градче Фермо даде на учениците си домашна работа за лятото от 15 точки и я публикува във Фейсбук. Такива са учителите в Италия -те са там, където са и децата, говорят на техния език, не си спестяват усилията да ги следват навсякъде, където се чувстват най-добре!
 
С този списък учителят Ката бързо стана популярен по цял свят, събирайки десетки хиляди лайкове и споделяния в мрежата. Ето какво значи да обичаш работата си и да мислиш за своите ученици.
 

Вместо да дава на учениците си задължителни книги за четене, Ката им дава предписания как да живеят вдъхновен живот, инструктирайки ги в следващите няколко месеца да отделят време да се възхитят на изгрева, да мечтаят за бъдещето и да четат, защото четенето е "най-добрата форма на бунт, която ви е достъпна."

 

Huffington Post интервюира Ката, който казва, че е моделирал методите си на преподаване на база г-н Кийтинг, героя на Робин Уилямс във филма "Общество на мъртвите поети" (1989).

 

"Определено децата би трябвало да считат литературата, философията или граматиката като начин да изградят себе си," коментира Ката пред HuffPost.

 

"Мисля, че блясъкът на лятото, особено в юношеските години, може да има специално духовно влияние.", казва той.



И така, лятната домашна работа Ката:

1. Разхождайте се сутрин по брега на морето в пълно уединение, гледайте слънчевите зайчета по водата и мислете за това, което ви прави щастливи.

2. Старайте се да използвате новите думи, които научихме през тази учебна година. Колкото повече можете да кажете, толкова по-интересно ще можете да мислите. А колкото повече мисли имате, толкова по-свободни ще бъдете.

3. Четете! Много, колкото се може повече. Но не защото сте длъжни да го правите. Четете, защото лятото вдъхновява за мечти и приключения, а четенето е като полет. Четете, защото това е най-добрата форма на бунт. (за съвети, какво точно да четете, се обърнете към мен).

4. Избягвайте всичко, което ви носи негативи и усещане за празнота (вещи, ситуации, хора). Търсете  вдъхновение и приятели, които ви обогатяват, които ви разбират и ценят такива, каквито сте.

5. Ако чувствате тъга и страх, не се вълнувайте: лятото, както всяко друго прекрасно нещо в живота, може да предизвика смут в душага. Водете дневник, описвайте как се чувствате (а през септември, ако искате, ще прочетем това заедно).

6. Танцувайте и не се притеснявайте от нищо. Танцувайте навсякъде, където ви се прииска: на сцена, на дансниг, на полето, в стаята си. Лятото е танц, глупаво е да не участваш в него.

7. Поне веднъж посрещнете изгрева. Стойте в пълна тишина и дишайте дълбоко. Затворете очи и почувствайте благодарност.

8. Много спортувайте.

9. Ако срещнете някой, който много сте харесали, кажете му го толкова красиво и убедително, колкото можете. Не се бойте, че може да останете неразбрани. Ако не се получи – значи, не е било писано, а ако ви разберат и отвърнат с взаимност, то ще прекарате заедно лято – 2015 и това ще е златно времел (В случай на неуспех, прочетете отново точка 8).

10. Препрочетете конспектите на нашите уроци: сравнете всичко, за което сме чели през годината с това, което се случва в живота ви.

11. Бъдете щастливи като слънчевата светлина и волни и свободни като морето.

12. Моля, не ругайте. Бъдете добри и вежливи.

13. Гледайте качествени филми с дълбоко емоционални диалози ( по възможност, на английски), за да упражнявате своя английски и едновременно с това да развивате способността си да чувствате и мечтаете. Нека филмът не свършва за вас с финалните надписи, преживявавйте го отново и отново, включете го в опита си от това лято.

14. Лятото – това е магия. В искрящите от слънчеви лъчи сутрини и горешите летни вечери мечтайте за това какъв може и трябва да бъде животът. Направете всичко, което зависи от вас никога да не се предавате по пътя към мечтите си.

15. Бъдете добри.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6467 |14.05.2015 Денонощна книжарница в НДК отваря през лятото . 3| 5117 |19.01.2015 Русия забранява филми, които са заплаха за националното й единство . 1| 8128 |28.11.2014 Джон Лоутън в още един впечатляващ сингъл и видео на Intelligent Music ProjectIІ–Things we can’t do . 1| 12058 |29.05.2013 Духът на буквите и знаците обединява слово и мода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads