Реклама / Ads
29| 14373 |03.08.2015 ГЛАСЪТ

Да се изправим срещу мафиотизираната държава!

.
"Диалог" между власт и медии...
Данъчни ударили в-к "Сега". Проверката започнала дни след публично изразеното недоволство на премиера Бойко Борисов от издателя на изданието Сашо Дончев. Ако Националната агенция по приходите проверяваше медии, собственици и фирми, свързани с тях наред, щяхме да приемем съвпадението за случайност.
 
Но не е. Репресия е. Насочена да смачка тези, които критикуват управлението и не са в кошарата на кръга #Кой. 

Верните на статута никой не ги безпокои, каквото и да направят.

Примери колкото искате.

Журналистът Мирослав Иванов бе ударен от институциите още преди месеци. В своя блог той публикува документи и факти, които изобличават кръга #Кой в тежки финансови и данъчни престъпления. 

Същата участ сполетя и журналистката Соня Колтуклиева заради позицията и срещу Пеевски и прокуратурата.

Под ударите на НАП се оказаха и  активисти на "Протестна мрежа". Защото имаха "нахалството" да поискат проверка на Делян Пеевски. Сигнала срещу "Протестна мрежа" е от собственика на сайта ПИК Недялко Недялков и главният редактор Ивайло Крачунов. Същата прокуратура обаче си трае за изнесените данни за притежавани милиони от същия този Недялко Недялков и бившия му съдружник във в-к "Уикенд" Мартин Радославов. Нека те докажат произхода на тези пари както и дали е сключена законна сделка по продажбата на акции от вестника.

 

Аз също станах редовен "клиент" на прокуратурата, следствието, полицията и НАП. Проверяват не само мен, но и мои близки. Започнаха дори ревизия на фирма, която не работи и е в несъстоятелност от три години. Повдигнаха ми абсурдно обвинение, а ченгета в 4 РПУ нарекоха дознателя, съчинил обвинението "изпълнител на мокри поръчки". "Вината" ми е, че критикувам кръга Кой, Делян Пеевски и държавното обвинение. 

Водещите Ани Цолова и Виктор Николаев от Нова тв са обругавани брутално в медии до Пеевски, защото задават въпроси за депутата Пеевски, неговия бизнес и отношенията му с Борисов.

Мишена на гнусни нападки е и главният редактор на сайта "КлубZ" Светлана Джамджиева.

Оплюта бе Миролюба Бенатова, заради "глупавите" въпроси, които задала на Борисов в Париж.

Не бе подминат и Сашо Диков, който пък попита Недялко Недялков как е разбрал, какво ще се случва с КТБ, та си е изтеглил ден-два преди това парите от банката.

Водопад от клевети и нападки се изсипва и срещу Слави Трифонов и неговото предаване по бТВ, където също се критикува кабинета и връзката с Пеевски.

 

Тв7 пък бе атакувана демонстратративно с кордон полицаи, за да се изпълни процедура по закон, която би могла да се извърши и по много цивилизован начин.

 

Нито веднъж обаче премиеирът Борисов не коментира този медиен башибозук. Не крие раздразнанието си, когато го настъпят по болни тези като ДПС и Пеевски.

 

Не съм адвокат на колегите, но не мога да мълча, когато пред очите ни се установява истинско преследване на неудобни медии и журналисти.

 

В същото време няма проверки на НАП и прокуратурата срещу Недялко Недялков, Мартин Радославов, Венелина Гочева, Петьо Блъсков, Маргарита Михнева, Славка Бозукова, Тошо Тошев, Валерия Велева и Илиана Беновска. Защото защитават и са част от кръга #Кой. Прокуратурата, ДАНС и съответните служби не проявяват и грам интерес към сигналите за злоупотреби на фирми и издатели на медии, свързвани с Пеевски. Десетки са документите и фактите, които сочат към укриване на данъци, пране на пари и други финансови и имотни далавери.

 

В правовите държави властта е разделена на законодателна, изпълнителна и съдебна. Така е още от времето на Томас Карлайл и Жан-Жак Русо, които прибавят към трите власти и "четвъртото съсловие" или четвъртата власт - медиите.

 

Класическото олицетоврение на четирите власти е следното:

 

Законодателна - парламент, народни представители;

Изпълнителна - правителство (министерски съвет и всички институции на държавата);

Съдебна - правораздавателни органи (следствие, прокуратура, съд);

Медийна - медии и журналисти. Тяхна задача е обективно да отразяват действителността, събитията и действията на останалите три власти. Неписано правило е медиите да са опозиционно настроени, т.е. критични към властта и публичните личности.

 

У нас нещата са ерозирали до неузнаваемост. Законодателната власт от няколко години се свързва с корумпирани и зависими депутати, населяващи парламента, след фалшифициране на изборни резултати и купуване на гласове.

 

Изпълнителната пък е като придатък на кръга #Кой и работи за интересите на този кръг и още неколцина олигарси;

 

Съдебната е възприемана като силно корумпирана и зависима от кръга #Кой.

Медийната е доминирана отново от същия кръг.

 

Защо търпим това? Мачкат ни и ще продължат да го правят, ако не реагираме.

Може да се отличаваме по много неща, да имаме различни гледни точки по редица теми, но по отношение на мафиотския модел Кой сме единодушни. Той загробва държавата. "Отстрелват" ни поотделно и се присмиватт, че сме разединени. Да поправим тази грешка.

Да призовем Европейската комисия да се намеси. Също и посланиците на страните от ЕС в София. Като нямаме подкрепа от българските институции да потърсим европейските и световните.

Да се изправим и покажем, че няма да търпим повече репресии от времето на Хитлер и Сталин.

Да се присъединят към нас магистрати, служители на МВР, жертви на пристъпността лишени от справедливост, лекари, учители, бизнесмени, програмисти, инженери, фермери - всички, които виждат, че отиваме към дъното, а ни будалкат с възторжени песни за вожда и историческите успехи на управлението.

Само гражданският гняв може да принуди политическата върхушка да се съобразява със законите и Конституцията. Т.нар. елит стигна твърде далеч. Репресирани чрез прокуратура, полиция, ДАНС, НАП и пр. не са само журналисти, но и стотици дребни и по-големи производители, търговци и служители. Защо търпим?! От страх? Че какво още можем да загубим? Младите са навън, а останалите тук мизерстват. Освен да почнат да ни бесят по площадите... Живеем в абсурда, държава да се изправя срещу собствения си народ. В други общества интелигенцията е тази, която катализира реформите и мотивира хората да излязат на улицата. Медиите, които отказват да робуват на статуквото, могат да направят много в това отношение. Нека дадем отпор на мафията. Досега ни убиват чрез перверзни политически коалиции и задкулисни сделки, чрез лицемерие и лъжи. Безпрепятствено и безнаказано. Време е за съпротива. Война е. Или те нас, или ние - тях.  Време е да заявим, че сме гражданско общество със задължения, но и с права. Не искаме милионите на Пеевски, нито насилие и мъст. Искаме закон и ред за всички. Толкова ли много е това?

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 10347 |31.07.2015 САТАНИАДА БГ . 28| 13788 |29.07.2015 Борисов трябва да обяви предсрочни парламентарни избори . 6| 9566 |28.07.2015 Борисов между П. Каравелов, Иван Срацимир и потта на жабата* . 26| 9552 |26.07.2015 Светия Синод като ВСС-лицемерен и купен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads