Реклама / Ads
0| 4637 |04.08.2015 СВЯТ

Гърция очаква споразумение с кредиторите до 18 август

.
Икономическият екип на правителството в Атина е обнадежден, че до 18 август ще бъде постигнато окончателно споразумение с кредиторите, а на 20 август страните ще сложат подписите си под новото кредитно споразумение, съобщава вестник "Вима".
 
Правителствен източник заявил пред изданието, че "не вижда проблеми, които да попречат на финализиране на споразумението".

Вестникът твърди, че преговорите с кредиторите протичат при добро настроение и от двете страни и че сегашният етап от това договаряне се оценявал като най-добрият за последните шест месеца в отношенията между институциите и гръцката страна, тъй като климатът бил напълно променен след оттеглянето на бившия финансов министър Янис Варуфакис от преговорния процес и от кабинета.

В. "Етнос" цитира втория финансов министър Димитрис Мардас, който заявява, че неговото ведомство работи и се готви за постигане на споразумение с кредиторите до 20 август, когато страната ще трябва да погаси задължения по облигации в размер на 3.2 млрд. евро на ЕЦБ.

Пред телевизия Скай той пояснява, че ако такова споразумение не бъде постигнато, партньорите щели да одобрят нов мостов заем, който по всяка вероятност щял да бъде съпроводен и от нови мерки за икономии.

"Черен понеделник за Атинската фондова борса", пише в. "Катимерини", като подчертава, че вчера на борсовия пазар е бил регистриран най-големият срив на котировките на акциите и че това се е случило на първата сесия на борсата, след като в продължение на 25 дни тя бе затворена.

Вестникът коментира още, цитиран от БТА, че приватизацията и рекапитализацията на банките ще са двете теми, които най-вероятно ще предрешат крайния изход на преговорите с кредиторите. Изданието предполага, че гръцката агенция за приватизация се очаква да се превърне в искания от кредиторите приватизационен суперфонд, в който Атина да набере 50 млрд. евро от продажбата на държавни активи.

В. "Нафтембрики" информира, че тези две теми ще бъдат обсъждани на среща на финансовия министър с представителите на институциите.

В. "Имерисия" помества интервю на бившия финансов министър Янис Варуфакис за австралийско списание, в което той твърди, че министри са оказвали натиск върху премиера Алексис Ципрас да представи за положителен дадения от избирателите отрицателен вот на референдума на 5 юли.

В друга публикация вестникът посочва, че от септември се задавал шок за гръцките пенсионери, тъй като се очаквало ново орязване на пенсиите им.

Изданията поместват още германски реакции във връзка с преговорите между Атина и кредиторите. В. "Ханделсблат" твърди, че Гърция все още не е спасена и че страната ще получи пари срещу радикални реформи. Друг германски вестник пише, че кредиторите представили на гръцкото правителство списък с жестоки изисквания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4575 |20.07.2015 Тръгнаха плащанията от Гърция към кредиторите . 0| 4993 |19.07.2015 Гърция разпродава някои от островите си . 0| 4827 |19.07.2015 Половината германци не искат Гърция да е в еврозоната . 0| 5043 |18.07.2015 Задържаха нашенец в Гърция заради умишлен палеж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads