Реклама / Ads
1| 5415 |04.08.2015 НОВИНИ

Съд за спецполицаи от "Сигма" за подкуп и "такса-дежурство"

.
Моторизирана група "Сигма"
Специализирана прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу седем полицаи от Моторизираната група за бързо реагиране „Сигма“ при Специализирани полицейски сили към „Охранителна полиция“-СДВР - участници в организирана престъпна група, създадена с цел приемане на подкупи.
 
На съд е предаден ръководителят на групата Ивайло Василев, който е и бивш директор на „Сигма“. Като обвиняеми са привлечени участниците в групата: Георги Божилов – старши полицай, Йордан Джогански – командир на отделение, Филип Макавейски – старши полицай, Владислав Николов – полицейски инспектор, Стойко Методиев – командир на отделение и Любомир Любомиров – старши полицай.

Според обвинението създаването престъпната група е организирана лично от Ивайло Василев шефа на звеното през декември 2012 г. Тогава Василев той казал на Георги Божилов за намеренията си за бърза и лесна печалба. Божилов приема не само заради възможността за допълнителен доход, но и заради обещанието за покровителство.

Дни по-късно участие в групата е предложено и на останалите обвиняеми, на които бил даден срок да потвърдят до 1 януари 2013 година. От този ден групата започва реалната си дейност.

До 30 юли 2014 г., когато участниците са задържани, командирът Василев определял за тях маршрути, по които се извършват много нарушения на Закона за движение по пътищата и им давал по телефона указания в кой момент да действат. А именно – да спират нарушители и да ги подбуждат към подкуп, вместо да им бъдат съставени актове или фишове. Така в рамките на едно дежурство един екип (от двама или трима човека) „изкарвал“ между 200 и 400 лв. От „изкараното“ всеки от групата плащал на Василев „месечна такса“ от 150 до 400 лв. в зависимост от маршрута, както и „такса-дежурство“ от 20 до 50 лв.

В случаите, когато водачи подавали жалби за искани подкупи от участници в групата, Василев съдействал те да бъдат потулвани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5486 |14.07.2015 Прокурор отива в затвора за 3 г. за подкуп . 0| 4867 |03.07.2015 Трима пробваха да подкупят полицай с 2 бона . 2| 4371 |10.06.2015 Пияна баба-шофьорка не спира на ченгета, предлага им подкуп . 9| 4871 |07.06.2015 Нинова, ядосана: Има ли човек, искал подкуп, да му кажат името

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads