Реклама / Ads
12| 5461 |05.08.2015 НОВИНИ

Миков: Бригадирско движение е доказало градивността на левите сили

.
Бригадирки
"Организираното бригадирско движение е доказало колко градивни могат да бъдат левите сили". Това написа във фейсбук лидерът на БСП Михаил Миков по повод годишнината от създаването на първата национална бригада - 5 август 1946г.
 
По думите му груповият ентусиазъм и позитивното усещане за принадлежност към едно общество, солидарността и физическото усещане за споделена кауза е точно това, което днес липсва все повече в живота на българите. "Инфраструктурни обекти, ж.п. линии, язовири, заводи... цял град – това ражда трудът на този младежки и патриотичен устрем, променил облика на Родината. България от седемдесетте години на миналия век е продукт на усилията и приноса на всички българи в изграждането й. Заслуга на целия ни народ след Втората световна война е онази България със силна индустрия, развито земеделие, балансирано регионално развитие и здраво в демографско отношение общество, без неграмотност и бедност, със социални придобивки и завоевания, които тогава бяха ежедневие, а днес се приемат за популизъм", пише още Миков.


Според него единство в името на обща справедлива кауза, ентусиазъм и солидарност в интерес на цялото общество – това са постиженията на тези две усилия на българската левица. "Затова нека отдадем заслужена почит на участниците в бригадирското движение. Тяхното дело не е забравено. Техният пример е актуален и днес с поуката за силата на единството", завършва лидерът на социалистите Михаил Миков.


Ето и пълният текст на обръщението:

В първите дни на август отбелязваме годишнина, важна за историята на социализма, но и за българската история. Тези дни отбелязваме началото на един емблематичен пример за единството на левите хора с обща цел – организираното бригадирско движение, доказало колко градивни могат да бъдат левите сили. За негов старт се сочи строителството на Прохода на Републиката, заради което на 5 август 1946 г. е създадена първата национална бригада.

Груповият ентусиазъм и позитивното усещане за принадлежност към едно общество, солидарността и физическото усещане за споделена кауза е точно това, което днес липсва все повече в живота на българите. Инфраструктурни обекти, ж.п. линии, язовири, заводи... цял град – това ражда трудът на този младежки и патриотичен устрем, променил облика на Родината. България от седемдесетте години на миналия век е продукт на усилията и приноса на всички българи в изграждането й. Заслуга на целия ни народ след Втората световна война е онази България със силна индустрия, развито земеделие, балансирано регионално развитие и здраво в демографско отношение общество, без неграмотност и бедност, със социални придобивки и завоевания, които тогава бяха ежедневие, а днес се приемат за популизъм.

За съжаление, днес ситуацията е съвсем различна. Днес живеем в държава, която е длъжник на своя народ. Живеем сред бедност и несправедливости, които са навсякъде в ежедневието на българите. Ние трябва да променим тази страна и да възстановим връзките между хората и между народа и държавата, да възстановим доверието и солидарността между българите.

Единство в името на обща справедлива кауза, ентусиазъм и солидарност в интерес на цялото общество – това са постиженията на тези две усилия на българската левица. Затова нека отдадем заслужена почит на участниците в бригадирското движение. Тяхното дело не е забравено. Техният пример е актуален и днес с поуката за силата на единството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6072 |04.08.2015 Моторист: Полицай ми скочи на врата в движение, друг - ме риташе . 16| 5727 |31.07.2015 Миков: Плевнелиев е успял бизнесмен и неуспял политик . 3| 4739 |30.07.2015 Марксистът Варуфакис създава движение „Европейски алианс” . 0| 4777 |26.07.2015 Миков: БСП ускорява своята дейност в НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads