Реклама / Ads
2| 7598 |13.08.2015 ЪNDERGROUND

Ламбовски за гранатата: Заплашиха ме за далавери в енергетиката

.
Димитър Ламбовски
За заплахата и сложената граната на колата му бившият церски депутат Димитър Ламбовски призна, че причина за бомбата са далавери в енергетиката. В момента задълженията на НЕК са над 3 милиарда лева, каза за bTV Ламбовски.
 
Ламбовски е и основен свидетел по едно от делата, които се водят срещу компанията, поверено в ръцете на съдия Румяна Ченалова.  Поръчители на сплашването са хора, свързани с бизнеса с електроенергията или със злоупотреби в отрасъла, допуска бившият депутат.

Вижте какво отговори на въпроси в ефир:

- Според вас поръчители на тази бомбена заплаха са хора, които директно са свързани с бизнеса с НЕК, така ли?

- Това е единият вариант. Другият вариант е хора, които са свързани директно със злоупотреби в енергетиката.

- Кои са тези хора?

- Има едни 15 милиона евро, които грубо казано са откраднати от гръцката електрическа компания и са реализирани в Турция чрез българска фирма, в която аз съм в управителния съвет. Тук е въпросът, кой е собственикът на фирмата.
Поради това аз си позволих да пусна сигнал до премиера и посланика на САЩ. Считам, че за американските служби не е проблем да се установи кой е истинският собственик. В Гърция се предприемат активни действия вече и в скоро време ще има активни показания в атинския съд във връзка с тази престъпна дейност. Въпросът е тези 15 милиона евро дали са отишли за друга престъпна дейност. Това като ресурс не е голям. Тези практики трябва да са под лупата и да са осветени.
Така, че аз това винаги съм искал. Фирмата е на Ангел Божилов, той отрича това и според него аз съм собственик и тези 15 милиона евро съм ги откраднал, аз. Има две хипотези – или да е г-н Ангел Божилов, или Димитър Ламбовски, трета хипотеза няма.
Аз не съм крал пари и считам, че със съдействието на американските служби, както и на нашите, това ще бъде доказано, защото паричният поток не е бил в куфари, а електроенергията върви по жица, някой графичар пуска указания къде отива токът, а някой пуска фактури.
Крайно време е да се сложи ред в енергетиката на България и всякакви субекти, които инцидентно попадат с лобизъм и влияние. Имаме осъществен натиск над третия секретар в посолството, като се ползва профсъюз и ще вдига стачки.
Аз съм защитен свидетел по делото с Ченалова. ОЕТ - НЕК и искам да подчертая, че не е по Белведере, Соло, а е по делото ОЕТ – НЕК. И тук също има търговия с влияние, имаме дълбоко обвързване с профсъюзно влияние, съдебната власт. И е време да се вземат мерки от съдебната власт.

Това дело е срещу НЕК и НЕК трябваше да плати над 20 милиона лева, ако то беше спечелено, и отделно щяха да бъдат приобщени искове за още над 250 милиона лева, веднага от други юридически лица и обекти, които са изкупували електроенергия. Всички, които са работили в отрасъла и са плащали надбавката за зелена енергия.

В никакъв случай не считам, че това е безинтересно за държавата, защото НЕК още утре трябва да затвори.

Припомняме, че името на Ламбовски се завъртя в медиите покрай изчезването на Петко Сертов, като се оказа, че той има бизнес в сферата на енергетиката, където консултант беше Сертов. Ексдепутатът от НДСВ е бил в конфликт с бившия си бизнес партньор Ангел Божинов, за когото е работил бившият шеф на ДАНС. Ламбовски е в ръководството на компанията заедно с Ангел Божинов. Оказа се, че Ламбовски дължи много пари на Божинов, като в момента се водят  дела за това.

Димитър Ламбовски бе и един от важните свидетели на делото срещу съдия Ченалова. През април Димитър Ламбовски и Димитър Попов заявиха пред съда, че съдия Румяна Ченалова е получила 690 000 лева за да реши дело на „Обединени енергийни търговци“ срещу НЕК в полза на частното дружество.

Освен с търговия на ток 48-годишният Ламбовски им различни бизнес начинания. Той е съсобственик и на скъпия комплекс "Магнолия". Построи и първото частно гробище у нас в Бояна заедно с Георг Цветански. Неофициално в траурния бранш се твърди, че сред собствениците на гробището е и Младен Михалев-Маджо. Ламбовски е работил в Първа източна международна банка известна навремето като банката на СИК.

Според търговския регистър Ламбовски е едноличен собственик на компанията „Имобилиенфервалтунг“. Бил е съдружник е и в „Ен Ер Джи 2018“, управител е и в още няколко фирми.

Димитър Ламбовски е завършил е Берлинския университет "Вилхелм фон Хумболт", специалност "Исторически науки и история на икономиката", "Хердер институт", има докторантура от Виенския университет.

Работил е в швейцарско-българското дружество "КОМКО Трейдинг България", "Тераинвест", AIG-България, "АСКО-Деница", "Труд и капитал холдинг". В периода 2001 – 2005 г. беше депутат от НДСВ, като участва в работата на парламентарните комисии по икономическа политика и по енергетика. Женен е и има един син.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8066 |11.08.2015 АТЕНТАТ! Бомба за ексдепутата Ламбовски в Бояна! . 3| 6854 |11.08.2015 "Терористите" пазаруват от магазин в Слънчев бряг . 8| 10377 |06.08.2015 Мафията „Булгартабак“ I . 1| 10189 |05.08.2015 Слух за убити за органи деца взриви Фейсбук, оказа се грозна партенка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads