Реклама / Ads
51| 20204 |14.08.2015 АКТУАЛНО

Печатница на Пеевското семейство дължи 90 млн, не плаща

.
Майка Ирена и синът Делян
Синдиците на КТБ да се заемат с Принт трейдинг. Това е фирмата, която дължи 90 000 000 лв на Партнер лизинг. Партнер лизинг от своя страна дължи милиони на КТБ. За това настояват десетки вложители, които са изпратили сигнали до всички инстанции, че задкулисно се извършват сделки, които ощетяват банката и самите тях.
 
Неотдавна медиите на #Кой разтръбиха бурно за продажбата на няколко камиона от Партнер лизинг АД. Шумът изглеждаше странен, защото тези камиони са заложени в полза на банката и всяко тяхно прехвърляне върви със залога, т.е. банката не е ощетена в дадения случай.

Истината за медийния вой е съвсем друга. И тя е, че Принт трейдинг ЕАД, считано за притежание на депутатd от ДПС, дължи на Партнер лизинг „скромната” сума от 90 000 000 лева. Деветдесет милиона!

 

Принт трейдинг е от съзвездието фирми на семейството на Пеевски. Тя е собственост на Doreco ltd, регистрирано на Британските вирджински острови. Същото дружество е доста активно в България и все покрай фирми, свързвани с Пеевски.  Офшорното дружество се представлява в България от адвокат Малина Караджова, която, според в-к "Капитал" е бивш съдия в Русе, а сега адвокат. Нейната дъщеря, адвокат Преслава Караджова пък е член на УС на пловдивската фабрика за цигарени опаковки и гилзи „Юрий Гагарин“, която също се приписва на Пеевски. Каква случайност. Офшорката „Дореко комерс“, което има търговски договор с „Юрий Гагарин“, собственик и на „Принт трейдинг“(т.нар. „нова печатница на Ирена Кръстева“) и на „Сода Комюникейшънс“ – рекламната агенция на „Булгартабак“. 

 

„Дореко комерс“ е компания, която се презентира като лидер в доставките на суровини за цигарената и печатарската индустрията. Истината е, че досегът на „Дореко“ с този бизнес е само един – „ИПК1“ или както се нарича сега „Принт трейдинг“. 

 

„ИПК1“ е дружество от „семейния бизнес“ на Пеевски. Компанията е създадена през 2010 г. с цел да поеме печатането не само на „семейните вестници“ от групата на „Монитор“, но и на много други. По онова време е собственост на „Обединени български вестници“, а в борда на директорите на компанията тогава присъства директно Ирена Кръстева, майка на Делян Пеевски. По-здрава връзка със семейството - здраве му кажи.

 

През януари 2014 г. обаче внезапно собственик на дружеството става главният дизайнер на медийната група на Ирена Кръстева, които Делян Пеевски нарича „семейния ми бизнес“ – Яне Янев. Как Янев получава такова доверие и контрол над имущество за десетки милиони левове истинска загадка. Когато обаче е осъществен ударът срещу КТБ тази мистерия е разгадана...

 

Задължението на Принт трейдинг ЕАД е по договор за лизинг, съгласно който то е трябвало да изплати тази сума с цел да придобие обратно собствеността върху новата печатница. В началото на 2014 г. обаче Принт трейдинг ЕАД спира плащането на вноските по лизинга, вследствие на което на 02.06.14 г. Партнер лизинг АД пуска покана за доброволно изпълнение. В отговор от 23.07.14 г. Принт трейдинг ЕАД уведомява писмено Партнер лизинг АД, че прекратява изпълнението на договора за лизинг.

 

Тези действия на Пеевски през първите месеци на 2014 г. не са случайни. Знаейки предварително за бъдещото умишлено фалиране на КТБ АД, той си е направил тънката сметка сметка, че е по-изгодно да изчака и да си изкупи обратно печатницата през съдия-изпълнител на много по-ниска цена, отколкото да плаща лизинговите вноски в пълния размер с лихва върху тях.

 

Партнер лизинг АД обаче може да продаде вземането си на трето лице, защото Принт трейдинг ЕАД е неизряден длъжник и не плаща вноските по лизинга. Ето и причината, поради която медиите под крилото на Пеевски изведнъж се разтревожиха и нападнаха брутално лизинговото дружество. И РЕЗУЛТАТЪТ НЕ ЗАКЪСНЯ – синдиците съвсем законно, но и приоритетно, се заеха с изпълнителни дела срещу Партнер лизинг АД.

Нямаме никакво съмнение, кой ще бъде купувачът на новата печатница и че продажната й стойност ще бъде сведена до жълти стотинки. Далаверата е още по-възможна заради сънното състоние на прокуратурата, която стане ли дума за бизнес и действия на Пеевски, се обръща на другата страна.

 

Това е втори опит да бъде придобит имот на ниска цена от фирми от кръга на Пеевски, с което отново ще се ощети масата на несъстоятелността на КТБ АД.

 

За първия случай вече информирахме, а именно - продажбата на бившата сграда на „София прес” на Цариградско шосе, с дейното участие на защитения свидетел на прокуратурата – Бисер Лазов, след което същата сграда бе ипотекирана в полза на ПИБ АД по отпуснати кредити на любимата фирма на Пеевски – Водстрой 98 АД.  За далаверата е сезирана Градската прокуратура на София, но и този сигнал явно ще отиде в кошчето, като всички останали, касаещи недосегаемия за закона депутат от ДПС.

 

Забележете: воят на пеевските медии е, че на 28 декември 2012 г. "Агрокомплект" ЕАД сключва договор за лизинг за 32 тежкотоварни автомобила "Скания" с "Партнер лизинг" АД. Първоначалният договор на строителната фирма "Агрокомплект" е със "Скания Файнанс България" ЕООД. Общата стойност на лизинговия договор възлиза на 3 238 845, 80 евро или около 100 000 евро на камион. Писъците днес са, че се разпродават активи на фирми, но на по ниски цени. За същите камиони иде реч. Защо обаче не се споменава и думичка за дълга от 90 милиона на скъпата на Пеевски Принт трейдинг ЕАД - сами си отговорете. Както и защо мълчи прокуратурата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6589 |06.03.2014 Чудовищно: Всяка седмица обират хасковско семейство . 1| 7876 |27.05.2013 Бобо и Печенката пяха на бала на Петър - едно от 13-те деца от бедно българско семейство . 0| 8832 |27.05.2013 Васил Петров и „България си ти!“ изненадаха абитуриента Мариян от многодетно семейство от Гурково . 5| 7653 |01.04.2013 Денис Родман помага на българско семейство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads