Реклама / Ads
30| 7477 |27.08.2015 НОВИНИ

Цачева пред Фрог: Не е притеснително Пеевски да има медии, ако той го декларира

.
Цецка Цачева
Не е притеснително Делян Пеевски да има медии, ако той го декларира. Надявам се това да стане при стартирането на есенната сесия на парламента. Това каза пред Фрог нюз председателката на НС Цецка Цачева. Ето какво още обясни тя:
 

-  Като майка как гледате на строените тежко въоръжени  мъже по границата ни, които чакат с насочени оръжия  идващите жени и деца от Близкия Изток?

 

-  Приоритет на държавата е да защити границите. Става дума не само за границите на Република България, като държава членка на ЕС , а и за външните граници на целия ЕС . България стриктно изпълнява Конвенцията за защита на бежанците и ние сме готови да дадем подслон на онези, които действително са принудени да бягат поради проблемни огнища на криза в  близки до България райони. В същото време трябва да бъдем изключително бдителни към възможността, заедно с общия бежански поток, на територия  на нашата страна и ЕС  да проникнат с не най-добри намерения криминални елементи. За това приоритет на държавата ни е да се вземат всички законови  мерки, които са съобразени с действащото законодателство, което е в синхрон  с европейските норми.  Аз като майка желая сигурността  на всички български деца, на всички европейски граждани , но в същото време трябва да се спазва хуманитарното отношение към онези, които действително търсят подслон, бягайки от тежки конфликти на територията на техните страни.

 

-  Получихме остри критики по отношение на борбата  с корупцията от американския посланик Родерик  Мур . Какво трябва да се направи, за да се промени тази негативна оценка?

 

-  След като има такива проявления на  подобни явления, явно че нещо по веригата не са както трябва. Много пъти съм казвала, че не трябва да се търси причината в недобре написаните закони, а по- скоро в начина, по който се изпълняват. Това е отговорност на всички власти-законодателна, изпълнителна и съдебна. Трябва повече прецизност. Ангажиментите, които има 43-то НС , да изпълнява управленческата програма на кабинета Борисов, ще даде и вече дава реални резултати в тази битка. Трябва да има категорична непоносимост към подобно явление на всички ниво, не само на най-високи, но и в по-нисшите нива на администрацията. Защото за един гражданин е без значение какъв е вида на корупцията,  когато той е ощетен и когато  има подобни прояви на престъпление.

 

  - Възможно ли е видът на политическата система да не позволява реална битка с корупцията по високите етажи на властта?

 

-  Не, категорично! Заявките, които сме дали още при сформирането на 43-то НС , коалиционното управление, което имаме със съдействието на парламентарните групи, които са наша опозиция в парламента, всички сме категорични, че тези явления трябва да бъдат изкоренени. Разбира се надали ще се намери човек, който да каже, че това е възможно на 100 процента да се постигне, защото и в други държави има подобни явления. Ние все пак трябва да бъдем непримирими в тази битка и нивото на корупция да бъде сведено максимално близо до нулата.

 

-  Притеснява ли ви  факта, че депутатът от ДПС  Делян Пеевски  официално стана медиен магнат? Съзирате ли конфликт на интереси?

 

-  Задължение на всеки народен представител е да представи съответната декларация за това. Надявам се колегата да попълни такава декларация непосредствено след като стартира есенната сесия на парламента. Няма забрана в действащото законодателство да придобие дялове или акции. Но само по себе си участието  в търговски дружества и НПО, в управление на ръководни органи на такива организации, тогава когато то е декларирано, публично и ясно пред обществото, няма как да води до конфликт на интереси.

 

-  Извършихте ли проверка за това, че Държавен вестник се продаваше с вложен в него друг вестник, собственост отново на  семейството на Делян Пеески ? 

 

-  Естествено, че извърших проверка. Ние имаме проведена обществена поръчка за разпространение на Държавен вестник. Той се разпространява по начина, по който са подписани договорите. Когато на определени ведомства в набор се предоставят всички видове вестници, които са предмет на абонамент, само по този начин са попаднали в плика на броя на Държавен вестник. Знам и за случаи, когато това се е случило в съответно  място, където той си е купил такъв вестник.  Това вече е отговорност на съответния  продавач, който по този начин е предоставил двата броя един в друг.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4506 |26.08.2015 Д-р Т. Найденов за Фрог: Няма партия с лозунг: "Живот за всички българи!" . 0| 4429 |25.08.2015 Аврамопулос: Европа ще предостави закрила на нуждаещите се . 33| 14239 |25.08.2015 Адв. Екимджиев за Фрог: Държавата е съучастник в ромското беззаконие . 6| 4442 |24.08.2015 ГЕРБ се регистрира преди всички за местните избори в ЦИК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads