Реклама / Ads
1| 5326 |27.08.2015 НОВИНИ

Д-р Клинкачев: Със сливането на Спешна помощ се цели пари да отидат при шефовете на Москов

.
Източник: Булфото
Сливанията в Спешна помощ се правят, за да има по-голямо звено, този, който ще ремонтира автомобилите ще бъде един, комисионната за него ще бъде по-добра, но няма да има нищо по-добро за пациентите или лекарите. Става въпрос за пари в джобовете на хората, които са назначили министъра на здравеопазването на мястото му. Това коментира д-р Николай Клинкачев, бивш служител в Спешна помощ-София.
 

Според д-р Клинкачев, от самия министър не зависи нищо и той няма как да вземе решение сам. Освен това, Москов е човек, който няма политически и административен опит. „Не само, че чрез сливането ще се ощетят пациентите, но и екипите ще могат да бъдат командировани навсякъде. Да кажем, че има недостиг на лекари в Елин Пелин и трябва да отидеш за 2 седмици да покриваш там дежурства, как да стане тази работа?”, коментира лекарят пред БГНЕС.

 

Той смята, че административното сливане на Центровете за спешна медицинска помощ в София-град и София-област е безсмислено и няма да има резултат. Ако пък екипите са заедно на едно място, ще се получи по-голям хаос, отколкото е в момента. По-малко на брой екипи се контролират по-лесно през GPS-системи. „Това не е реформа. Да купиш нови линейки или да правиш ремонти на кабинети, или каквото и да е друго, е поддръжка, а не реформа. Ще настане тотален хаос и всеки ще започне да обвинява другия. Реформата трябва да стане постепенно. Реформата трябва да се започне законово. Спешната помощ трябва да има определен конкретен статут, какво е спешна помощ, кой може да я определи, какви са санкциите при повикване, ако е неправомерно и да се вкарат парамедици. В София и София-област липсва връзка между спешната и доболничната и болничната помощ. Какво прави Спешната помощ-домашна поликлиника? Отива мери кръвното на пациента или го кара в болница като такси, на място нищо не се прави. Това може да го извърши парамедик”, посочи д-р Клинкачев.

 

За въвеждането на три кода за определяне на спешността на случаите, когато линейка трябва да отиде при пациента, на червен, жълт и зелен, докторът запита как може да се определи това по телефона. „Аз мога да излъжа, както си пожелая и веднага да ми пратят линейка на третата минута, но това е разход. Проверява се, когато екипът отиде на място и види за какво става дума. Отделно на ръка какво ще се случва с неосигурените хора, с малцинствата. Не е редно пациентът сам да определя дали случаят му е спешен или не. Отива линейката на адреса, вижда, че случаят не е спешен или пациентът директно се кара в болница. А ако се извика безсмислено няколко пъти линейка от един телефон, накрая на годината конкретните данъци да се вдигат”, добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4418 |27.08.2015 Гоним САЩ по бързина на спешната помощ-8 минути за критични пациенти . 1| 4602 |26.08.2015 Спешна помощ със спешни кодове . 0| 6889 |25.08.2015 Медици на нож за "спешната" реформа на Петър Москов . 1| 4496 |24.08.2015 Медици заплашиха със съд сливането на Спешна помощ в София и областта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads