Реклама / Ads
6| 5015 |27.08.2015 НОВИНИ

По-скъпа „Гражданска” за джигитите

.
По-скъпа „Гражданска отговорност” за джигитите на пътя. От следващата година цената на задължителната застраховка ще зависи от това дали имаме нарушения зад волана. Тогава се очаква да заработи системата „BONUS-MALUS”, която ще обединява данните за щетите, причинени от шофьорите, на всички компании в бранша.
 

Повече нарушения на пътя – по-скъпа „Гражданска отговорност”. Това е един от вариантите, които застрахователите обсъждат за определяне на цената на полицата от догодина. Друг вариант е застраховката да е по-скъпа за джигитите и по-евтина за коректните на пътя. Точната формула все още се обмисля от застрахователите.

 

До този момент всеки застраховател сам определяше бонусите за изрядните на пътя и това - колко повече да плащат нарушителите. Без връзка между компаниите обаче системата дава на късо.

 

„Водачите, които имат повече произшествия, се местят от една компания на друга”, обяснява за НТ Ивета Кунова от Асоциацията на застрахователните брокери. 

 

Така джигитите успяват да прикриват нарушенията си от застрахователите и да плащат по-евтина полица. Сега обаче системите се свързват. От средата на годината застрахователите вече подават данните за произшествията на клиентите си към Гаранционния фонд.

 

„Подават данните, които ги имат – протоколите за ПТП, за щетите, които има дадения автомобил”, обясни Борислав Михайлов, изпълнителен директор на Гранционния фонд.

 

Когато всички застрахователи знаят, че един водач е рисков, ще му предлагат по-висока цена на „Гражданската отговорност”. 

 

„Вече ще се отчита всяко произшествие по вина на водача, което ще влияе на неговия рисков профил, респективно на това да плаща в бъдеще по-високи цени”, обясни Стоян Проданов, изпълнителен директор на застрахователна компания.

 

Така към сегашните критерии като стаж на водача, регион на регистрация и възраст на автомобила, ще се прибави и досието на шофьора на пътя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4343 |11.06.2015 Няма да сменят паветата, спирали джигитите в София . 24| 5106 |11.05.2015 Борисов обяви война на джигитите по пътя . 0| 4414 |21.04.2015 Г. Костов: Джигитите по пътя да се готвят за изненади . 6| 4380 |16.04.2015 "Пътните хулигани" да плащат по-скъпа "Гражданска отговорност"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads