Реклама / Ads
0| 4985 |28.08.2015 НОВИНИ

София Калинова е сред 10-те най-изявени млади личности в света за 2015 година

.
София Калинова
Световна награда получи нечуващата млада жена от България - София Калинова. Тя се пребори с едни от абсурдите в достъпа до образование в България, както и за правата на глухите да държат изпити и учат в световни университети.
 

Ана Николова, президент на Junior chamber international разказа за признанието, получено от София Калинова, да е една от 10-те най-изявени млади личности в света за 2015 година. Тя ще получи наградата си на церемония в Япония в началото на ноември.

 

"Първоначално тя беше номинирана за отличията на национално ниво, където беше избрана сред 10-те най-изявени млади личности на България, като тя беше представител на категорията „Хуманитарно и доброволческо лидерство“. След това тези десетина души бяха номинирани за световен формат, където са получени над 200 номинации от цял свят. Бяха избрани 20 полуфиналисти, сред които беше и София, вчера официално бяха обявени 10-те най-изявени млади личности в света и София е сред тях", разказва Николова пред БНР.

 

София Калинова е родена глуха. След като получава информация от Министерството на образованието, че няма да може да се яви на матура по Английски език, заради частта със слушане, София се бори срещу тази дискриминация. Като резултат, днес всеки глух човек в България има правото да се явява на матура по език.

София работи за прилагането на Конвенцията на ООН за защита правата на хората с увреждания в България и Европа и е в тясно взаимодействие с Британския съвет, където подпомага развитието на безплатно обучение по английски език на хора с увреждания. София, заедно с други амбициозни глухи студенти, работи по основаването на Български студентски съюз на глухите, обединяващ студенти от всички български университети и колежи, за да защитават социалните права на глухите студенти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4901 |26.08.2015 „Центъра за градска мобилност” с незаконен паркинг в центъра на София . 1| 7646 |26.08.2015 Влакът София–Кюстендил е блъснал мъж . 1| 4470 |24.08.2015 Медици заплашиха със съд сливането на Спешна помощ в София и областта . 1| 6113 |23.08.2015 Джихадиста плаши с екзекуции, разпратил от София видео

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads