Реклама / Ads
12| 5172 |01.09.2015 НОВИНИ

Лукарски: Нямаме механизъм за регулиране цената на горивата

.
Божидар Лукарски
По повод предстоящия тази вечер национален протест за цените на бензина и дизела министърът на икономиката Божидар Лукарски. коментира по БНТ, че у нас няма държавен механизъм за регулиране на цените. Освен това българският пазар е много по-малък от сочените за евтини европейски пазари и даде пример с Австрия.Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката Божидар Лукарски.
 
”В държави като Австрия има държавни фирми, които всъщност дистрибутират горива, това във България отдавна не е факт. Един от най-големите дистрибутори например в Австрия е държавна фирма и тя може да си позволи да държи цени, близки до себестойността. В България пазарът не е такъв, но ние нямаме и такъв механизъм или държавен регулатор, който да окаже влияние”, посочи той.

Продължават проверките по бензиностанциите в страната, заяви още Лукарски. Направените досега инспекции в хиляда бензиностанции показват не само 1 процент нарушения при подаването на данни към Националната агенция по приходите, но и 7 на сто в качествата на продаваните горива, обясни министърът.

Той посочи, че не иска да вярва, че спадът на цените по бензиностанциите е в резултат от проверките. „Нашият пазар е доста свит, малък и това трябва да се промени”, каза още Лукарски.

Трябва да направим контрол, който да засича данните от зареденото гориво на колонките и изпратените отчети в НАП, защото има разминавания и хакерски атаки, които ощетяват фиска, допълни Лукарски.

Получи се PR-ско недоразумение, недобре премерени медийни стъпки от страна на колегите. Историята е съвсем проста. Зеленогорски като председател на щаба иска тази единна регистрация от юни месец, ние от СДС сме си казали думата още от началото на юли, в резултат на това в неделя при едно мероприятие, без да сме поканени – три партии взимат решение за единен манифест. За 20 мин. ние се разбрахме, това е цялата хронология и истината – проста и ясна, не трябва да търсим някакви скандали, поясни лидерът на СДС пред БНТ.

Като говорим за единство, първото нещо, което трябва да се случи, е единната регистрация. Опасност няма, но е факт, не можеш навсякъде да окажеш натиск, има места на които петте партии подкрепят трима кандидати, каза още Лукарски.

"В СДС ще имаме национален съвет и ще разискваме казусът Варна. Местната организация подкрепя Портних, но аз не съм убеден, че трябва да подкрепим кандидата на ГЕРБ, решението на другите е Чавдар Трифонов, но и за него не съм убеден… но това не трябва да бъде препъникамък за единната регистрация." Така лидерът на СДС обясни ситуация с кандидата на РБ във Варна.

Лукарски припомни, че негов и приоритет на Найден Зеленогорски е събуждането на Северозапада. Имаме приоритетни инвестиционни приложения от страна на инвеститорите, които са доста интересни - преференции и по отношение на инвеститорите, готови за инвестират в региона. Данъчните облекчения са един доста по-сериозен въпрос. Тези немски инвеститори, които оглеждаха място за инвестиции, се спряха на Русе, заради комуникацията през моста, но интереса от страна на производителите на авточасти със индустриалната зона във Видин все още е на дневен ред и продължават преговорите. Вече има завистливи погледи от страна на други региони, не това е целта, естествено. За Северозападния район имам информация ,че хората са доволни за това, което правим, допълни още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4959 |09.07.2015 Мозер: Нямаме независима съдебна власт, изпитах го на гърба си . 0| 4772 |08.07.2015 Лукарски: Калфин не е виновен, не би следвало да има ултиматуми към него . 0| 5098 |03.07.2015 Стойнев провокира Лукарски: „Арсенал” ли ще спечели търга за НИТИ Казанлък? . 0| 5676 |25.06.2015 Славчо Велков: Дефект е, че нямаме закон за антитероризма!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads