Реклама / Ads
6| 4954 |02.09.2015 НОВИНИ

Изпотрошиха кметството в Гърмен

.
Кметството в Гърмен
Неизвестни вандали са счупили с камъни прозорците на пет кабинета и входната врата на сградата на община Гърмен. Нападението е извършено през нощта срещу сряда след поредния протест, на който са присъствали над 200 души. Те са изразили своето негодувание от липсата на адекватни законови мерки спрямо ромите в квартал „Кремиковци".
 
Четвърти месец се бави блъскането на незаконните постройки в ромската махала. В края на юни бяха съборени само 4 от общо 124 сгради и после МРРБ постанови временна забрана до края на септември за бутането на следващите 2 постройки. „Държавата иска да има война и това ще се случи. Хората на протеста бяха категорични, че ще търсят саморазправа с ромите от „Кремиковци", ако ги видят някъде из общината. Няма да им позволят да ползват никакви услуги нито в кметството, нито в социалната служба, нито в здравните заведения", признаха водачите на бунта на българите срещу ромските набези и безхаберието на държавата. Те признаха, че не могат да отговарят за действията на всеки отделен жител на Гърмен. Увериха, че не знаят кой е извършил посегателството върху сградата на общината.

„На този протест във вторник вечер е имало призиви за неподчинение, за саморазправа с ромите. Последва и атентата срещу кметството. Служителите ни са в стрес и шок от атаката и изпочупените прозорци и входна врата. Аз също се страхувам за безопасността на мен и моите служители. Вече водих разговори с високопоставени лица в МВР, ще поискам да се гарантира здравето и живота на всички в общинска администрация. Ще искам и лична охрана. За мен има реална заплаха за живота ни и трябва полицията да вземе веднага адекватни мерки, за да не се стигне до ексцесии и инциденти", сподели кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Мъжете от ромския квартал не смеят да мръднат навън, за да не бъдат бити. Жени от махалата сутринта отишли по работа в кметството и чули заканите на българите, че „докато поне един циганин не умре нещата няма да се оправят". „Това не е нормално, българите ни провокират, искат да се сбием и пак ние да излезем виновни. Затова не мърдат никъде мъжете. Ние също искаме да се спазват законите, не е наше решението да се отложи бутането на незаконните къщи", заяви Юлиан Герасимов, който е лидер на ромите в ромската махала на Гърмен.

Полицията е взела записите от видеокамерите в кметството,но поради тъмнината трудно ще бъдат разпознати вандалите, посегнали на кметството. Веднага ще засилим полицейското присъствие в района за недопускане на нарушаване на обществения ред, на отбивката за ромския квартал непрекъснато има жандармерия, но вече е разпоредено изпращането на още полицейски сили, увериха от ОД МВР - Благоевград.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4648 |01.09.2015 Бъчварова: Неуместно е да говорим за гражданска война в Гърмен . 0| 6455 |23.07.2015 Гърмен пак пред бунт! Скандална кметица продава Ковачевица за стотинки . 0| 4646 |20.07.2015 Жителите на Гърмен внасят протестна петиция в МC . 0| 4817 |18.07.2015 Жители на Гърмен ще протестират пред Министерския съвет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads