Реклама / Ads
1| 7069 |02.09.2015 НОВИНИ

Гражданско недоволство заради автобуси 111 и 76 в „Младост“

.
Временно ще възстановят спирките на автобусни линии 111 и 76 по страрото им трасе в „Младост“2, заяви кметът на район „Младост“ Цвета Авджиева пред ядосни граждани от квартала. До тук се стигна след откриването на новата отсечка от бул. „Александър Малинов“ преди две седмици,когато няколко спирки на двете линии бяха закрити, а маршрутите на автобусите променени.
 

Това са спирките между пицария „Верона“ и Бизнес парка. Ситуацията възмути и ядоса жителите на квартала, които остават без никаква комуникация с другите части на „Младост“, както и с центъра на София, съобщава Topnovini.bg.

Хората се оплакват, че трябва да вървят почти километър, за да стигнат до някакъв градски транспорт, а до сега през домовете им са минавали и двете линии.

След като два дни жителите на „Младост“ се събират пред общината, за да изразят недоволството и тревогите си от промяната, днес кметът на района Цвета Авджиева се срещна с тях. На срещата присъстваха общински съветници от района, както и Антон Деспотов от Центъра за градска мобилност.

„Как можахте да спрете двата рейса в този участък, които се движат по него от 40 години и винаги са били много удобни на хората?“ питаха с недоумление гражданите. Те обясниха, че нямат нужда от новопостроената, по думите им скоростна отсечка от „Александър Малинов“, която е в улеснение единствено и само на работещите в Бизнес парка.

„Как ще пътуват децата до училище? Ами възрастните хора? Как ще стигат до пазара, който иначе им съвсем близо? Като сменят три автобуса ли?“, каза момче от квартала. Той допълни, че така повече от 30 блока остават без удобен транспорт.

Жителите на „Младост“ повдигнаха и въпроса, за това как е възможно маршрутът на линия 111 да бъде преместен  по отсечка, на която има метро.

„Вместо той да остане по стария си маршрут и да е в удобство на хората, то е преместен по маршрут, по който се движи метрото. Как може да се вземе решение един автобус, който е повече от удобен на хората, да бъде преместен и да дублира метрото. Това не разбираме и за това сме тук“, обърна се към кметицата, жена от квартала.

За да потуши напрежението Деспотов от Центъра за градска мобилност обясни, че старата отсечка, по която са се движили двете линии, все още е в ремонт. По новия план тя ще стане еднопосочна, като пътното платно, което е остава неизползваемо ще бъде направено на паркинг.

„За това ще възстановим временно спирките на 111 в посока центъра. Само това платно ще е отворено за движение и след като приключи ремонтът.  На обратно автобусът ще върти в края на квартала и ще се връща по новия път“, обясни той.


Цвета Авджиева застана зад хората и пое ангажимента да внесе искане в общината, старата отсечка от „Александър Малинов“ да бъде възстановена. За това обаче трябва да се промени подробният устройствен план на района, обясни тя.

За това и хората приеха временния вариант, докато проблемът не бъде разрешен и не бъдат чути.Очаква се утре Авджиева да внесе официално искането на гражданите в общината.

Проблеми около транспорта в „Младост“ има от години. Още при стартирането на строежа на метрото линия 111 беше спряна. Това предизвика редица протести в квартала и рейсът беше върнат.

Съвсем скоро отново хората се разбунтуваха, защото маршрутът на автобус 306 беше променен и десетки останаха без удобен и бърз превоз. Миналата седмица стана ясно, че старият маршрут на 306 ще бъде възстановен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5497 |01.09.2015 Задържаха още двама българи заради мъртвите бежанци . 2| 4687 |01.09.2015 Протести в София и Бургас заради цените на горивата . 0| 4604 |29.08.2015 Йотова поиска съвет при президента заради бежанците . 44| 15862 |29.08.2015 Швейцария ни прави за смях заради танковете на границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads