Реклама / Ads
4| 4434 |05.09.2015 НОВИНИ

Фертлиб: Умишлена е липсата на подготовка на Австрия

.
Владимир Фертлиб
Европа не трябва да бяга от отговорността си за подслоняване на бежанците от Сирия, заяви за БНР д-р Марсел Роухани, който работи в един от интеграционните центрове във Виена.
 
Според него, трябва да бъде изработен ясен механизъм как да се определят хората, които в действителност имат нужда от защита и подслон.

"В последните дни ситуацията с бежанците наистина стана драматична. Мисля, че всеки трябва много ясно да разбере, че хората, независимо откъде са, трябва да имат достъп до страна, в която ще бъдат защитени. И когато говорим за сигурни пътища и гарантиран достъп до обежище, ние трябва да поставим въпроса - кои хора имат истинска необходимост, от което следва и тяхното право да получат подслон и защита. По този начин ние наистина ще можем да помогнем на тези хора. Но, ако се опитваме да ги отстраним или ги принудим да се опитват да влязат нелегално в Европа, построявайки стени, ние реално бягаме от своята отговорност.

Липсата на подготовка на австрийското правителство не е случайна, а е сигнал към бежанците, че не са желани", коментира австрийският писател Владимир Фертлиб.

Той, заедно с група интелектуалци, създаде платформа в тяхна подкрепа. В средата на септември Фертлиб и съмишлениците му ще организират мащабна инициатива, с която да кажат "добре дошли" на бежанците и да изискат адекватни мерки от страна на управляващите.

 

Сред бежанците няма много екстремисти, нискообразовани хора или ислямисти. Съвсем естествено е, че, когато говорим за един милион души, които могат да дойдат в Европа, ще има всякакви, сред които и престъпници, но 99,95 % от бежанците са абсолютно нормални хора. Социалната ни система се натоварва по този начин, но пък от друга страна икономическите ползи от идването на тези хора също не са малко. Например, ще трябва да им се построят апартаменти. Това е дейност, която ще доведе до раздвижване на икономиката. Цинично е, но е вярно", каза още писателят. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4714 |11.08.2015 Н. Радулов: Липсата на доверие в МВР може да доведе до тежък терористичен акт . 0| 4361 |19.07.2015 Заведоха дело срещу НС заради липсата на достъп на хора с увреждания . 3| 4435 |28.04.2015 Дядо Николай: Липсата на лекарства за онкоболните е геноцид . 2| 4509 |24.02.2015 Патриотите недоволни от липсата на реформи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads