Реклама / Ads
12| 12410 |12.09.2015 ЪNDERGROUND

Колко защитен е защитеният свидетел на прокуратурата Бисер Лазов?

.
Бисер Лазов
За кратко време групата около защитения свидетел на прокуратурата Бисер Лазов успява да се сдобие с редица уникални имоти на стойност стотици милиони левове. Дори премиерът Борисов не можа да накара Главния прокурор да прекрати незаконните действия на Лазов и Ко. Стотици хиляди вложители са „ужилени” от далаверите на братовчеда на Васил и Георги Илиеви
 

Бисер Андонов Лазов доскоро беше известен с едно единствено нещо – близостта му до Цветан Василев. И той светеше единствено с отразена светлина до момента, в който реши да предаде благодетеля си и да осребри предаденото огромно доверие. Осребряването също е в огромни размери – активи за близо 300 000 000 лв. 

 

Още през лятото на 2014 г. се разбра, че отделни активи на длъжници на КТБ сменят своите собственици под носа на квестори, БНБ, Прокуратура, НАП и останалите отговорни за активите на банката фактори. Стигна се дотам Бойко Борисов да призове Главния прокурор Сотир Цацаров, Изпълнителния директор на НАП Бойко Атанасов и Председателя на КОНПИ Пламен Георгиев да предприемат „необходимите мерки за обезпечаване имуществото на банката (движимо и недвижимо)”, като „по този начин ще бъде гарантирано, че интересите както на вложителите, така и на държавата, ще бъдат удовлетворени”.

 

Напук на призивите и при явно бездействие на институциите, защитеният свидетел се развихри и започна да разпродава активите на редица фирми-кредитополучатели. Подобно на главатаря на разбойниците в приказката за Али баба, Лазов отваря с няколко вълшебни думички пред столичното следствие „пещерата на съкровищата” на площад „Гарибалди” и започва да гребе с пълни шепи всякакви благини. В един момент дори прибира и самата „пещера” – централата на КТБ, за да не би да бъде изместен от друг разбойник. 

 

Главатарят Лазов си има и подходящо разбойническо обкръжение. Разбойниците са подбрани от родния му край – пернишко и кюстендилско. Не са четиридесет на брой, но за целите му са напълно достатъчно. Друго си е да делиш на пет или шест, а не на четиридесет.

 

За кратко време групата около защитения свидетел на прокуратурата Бисер Лазов успява да се сдобие с редица уникални имоти на стойност стотици милиони левове. Ето с какво обедня „Сезам” (КТБ) само за година, само от тази банда, без претенция за изчерпателност.

 

Схема 1

Участници в схемата: 

- Бисер Андонов Лазов – краен едноличен собственик на „ЕВРОБИЛД 2003“ ЕООД;

- Тихомир Димитров Иванов – управител на „ЕВРОБИЛД 2003“ ЕООД и служител на Лазов;

- Ненчо Ангелов Трифонов – изпълнителен директор на „НЮ КООП ИНВЕСТ“ ЕАД и близък роднина на Лазов; 

- Лъчезар Ангелов Христов – управител на „ЕКО ПАЗАРИ” ЕООД, което тогава е едноличен собственик на „НЮ КООП ИНВЕСТ“ ЕАД. Христов също е от близкото обкръжение на Лазов.

 

На 31.10.2014 год. „ЕВРОБИЛД 2003“ ЕООД учредява ипотека върху Централата на Корпоративна търговска банка АД в гр. София на площад Гарибалди в полза на „НЮ КООП ИНВЕСТ“ ЕАД. Основанието за учредяване на ипотеката е измислен от Лазов разчет между двете дружества с цел да се придобие имота и да се ощети банката.  „Евробилд 2003” дължи на КТБ 85 милиона лева. От поставянето на банката под специален надзор фирмата е спряла да погасява задължението си, а от тази и следващите сделки банката не вижда и стотинка, благодарение на „широко затворените очи” на квесторите.

 

Пазарната стойност на имота - паметник на културата, построен в началото на ХХ век за централа на Българската търговска банка („Банката на Буров”), - е над 50 000 000 лева. Всъщност, сградата е безценна от историческа и културна гледна точка. Преди две години й е направена пълна реставрация.

 

Схема 2

Едноличният собственик на капитала на „АСТЪН ОПТИМУМ” ЕООД – Ивайло Йорданов Николов е изпълнителен директор на свързаното с Делян Пеевски дружество– „ПРОМИШЛЕНО СТРОИТЕЛСТВО ХОЛДИНГ” ЕАД. 

След това сградата е ипотекирана в полза на ПИБ АД по издадени гаранции на друга фирма на Пеевски – „ВОДСТРОЙ 98” АД.

 

На 11.02.2015 г. „ЕВРОБИЛД 2003 ЕООД продава на АСТЪН ОПТИМУМ ЕООД  осеметажната бивша сграда на „София прес” на бул. Цариградско шосе 113 – с РЗП от около 8 000 кв.м. Новият собственик на имота е фирма от кръга на Пеевски. За първи път в цялата схема по източването на КТБ се появява нова схема, свързана с корпулентния депутат и преуспял бизнесмен – вече става въпрос за явен грабеж в негова полза, без да се крие зад поставени лица.  

 

Пазарната стойност на имота е около 14 000 000 лева.

 

(Бел. ред: Повече за скандалната продажба на "София прес" и и други злоупотреби, които станаха явни след ипотекирането й може да прочетете тук

 

 Схема 3

Едноличен собственик и управител на „БАЛКАН ЕРМА” ЕООД е Ангел Славчев Христов, който е близък приятел на Лазов и баща на цитирания по-горе Лъчезар Ангелов Христов.

На 30.12.2014 г. „БАЛКАН ЕРМА” ЕООД препродава имотите на „БЕТИ-09” ООД със съдружници – Елизабета Миткова Крумова и Росен Георгиев Русимов, лица също от пернишко-кюстендилския обръч от приятели на Бисер Лазов.

 

 На 14.11.2014 г. „ЕВРОБИЛД 2003 ЕООД продава на „БАЛКАН ЕРМА” ЕООД имоти на първа линия на морето в община Бяла, с. Самотино с обща площ от 160 дка.

 

Пазарната стойност на имотите е около 24 000 000 лева.

През последната година „БАЛКАН ЕРМА” ЕООД придобива от „ЕВРОБИЛД 2003 ЕООД и други ценни имоти в София, Ботевград, Велико Търново, Горна Оряховица, с. Раковски (пловдивско) и на редица други места, на обща пазарна стойност около 50 000 000 лева.

 

Схема 4

 През месеците ноември и декември 2014 г. друго дружество под контрола на Лазов - „ЕВРОБИЛД ПРОЕКТ” ЕООД  продава свои имоти в гр. София също на „БАЛКАН ЕРМА” ЕООД.

 

Общата пазарна стойност на имотите надхвърля 1 000 000 лева.

 

Кой стои зад „ЕВРОБИЛД ПРОЕКТ” ЕООД?  Крайният собственик на дружеството е лицето Юлия Йорданова Илиева, от обкръжението на Бисер Лазов, която и в момента работи за него. Докато тя е съучастник в ощетяването на масата на несъстоятелността на КТБ, квесторите и синдиците продължават да плащат възнаграждения на нейната сестра и съпруга й, които работят в банката без да имат необходимото образование и стаж. Същевременно синдиците изпращат на трудовата борса дългогодишни квалифицирани служители.

 

Няколко месеца след разграбването на имотите Илиева продава дяловете си на сръбската фирма „БОТСА“ ДОО и напуска като управител. Защо ли? На нейно място на небосклона се явява новата звезда и разбойник от бандата на Лазов - Симеон Лозанов Симов. 

 

Схема 5

„СНЕЖИН 2003” ЕООД е еднолична собственост на Марио Кирилов Николов – приятел на Лазов. 

На 14.11.2014 г. „СНЕЖИН 2003” ЕООД продава всички свои акции от капитала „НЮ КООП ИНВЕСТ” ЕАД с ЕИК 201794003, което от своя страна е собственик на 777 440 бр. акции, представляващи 27,91 % от капитала на „ХОЛДИНГ КООП ЮГ” АД с ЕИК 121659072. 

 

Номиналната стойност на акциите е 1 554 880 лева.

 

По време на продажбата „СНЕЖИН 2003” ЕООД е еднолична собственост на приятеля на Лазов – Марио Кирилов Николов. След като си е свършил работата Николов се маха от дружеството като на негово място отново се появява сръбската фирма „БОТСА“ ДОО и лицето Симеон Лозанов Симов.

 

Новият собственик на акциите е дружеството „ЕКО ПАЗАРИ” ЕООД с едноличен собственик лицето Лъчезар Ангелов Христов, в чиято полза е учредената споменатата по-горе ипотека на централата на КТБ. След това Христов на свой ред излиза от сцената, а на негово място се появява поредният нов „герой” - Красимир Кръстев Барутчийски.  

 

Схема 6 

В началото на 2015 г. поредната фирма-длъжник на КТБ - „БАГИАНА” ЕООД, отново под контрола на Лазов,  продава 22,40 % от капитала на „ХОЛДИНГ КООП ЮГ” АД с ЕИК 121659072. 

 

Номиналната стойност на акциите е 1 247 708 лева.

 

В този случай лицето Лазов действа директно, а не с подставени лица. Купувачът на акциите е „ИНОВЕЙШЪН ТРЕЙД“ ЕАД, което е еднолична негова собственост. Лазов продава сам на себе си, като чрез тази сделка, както и при всички останали случаи, прехвърля активи от фирма-длъжник на КТБ към фирма, която няма кредити. Нито квесторите, нито синдиците са наложили възбрана върху активите на длъжника, поради което вложителите няма да се удовлетворят.

 

Схема 7

В групата на разбойниците излиза на светло нов, важен играч – Веселин Бушев, отдавнашен бизнес-партньор на Лазов. Няколко дни преди да се приложи схемата, той става изпълнителен директор на ключовата за тази схема „Инфраструктурна компания” АД.

 

 През месеците април, май и юни 2015 г. „ИНФРАСТРУКТУРНА КОМПАНИЯ” АД продава свои атрактивни недвижими имоти в различни селища от страната, видно от имотния регистър.

 

Общата пазарна стойност на имотите надхвърля 6 000 000 лева.

 

За да се осъществят поредните продажби на безценица, няколко дни преди нотариалните сделки изпълнителен директор на „ИНФРАСТРУКТУРНА КОМПАНИЯ” АД става Веселин Анастасов Бушев, който също е изключително близък до Бисер Лазов, а в същото време е собственик и на други фирми-неизрядни длъжници на КТБ АД.

Купувач на имотите е фирма „ИНВЕСТ-Л“ ЕООД, което е собственост на друг неколкократно споменаван тук разбойник от бандата на Лазов - Лъчезар Ангелов Христов. 

И пак се задейства познатата схема – през месец август т.г. всичко отива отново в ръцете на Симеон Лозанов Симов. Явно няма нужда от нови схеми, щом тази работи, без да смущава никого.

 

Схема 8

На сцената излиза поредният длъжник на КТБ АД, намиращ се под контрола на Лазов -  „ДИВАЛ 59” ЕООД

През юли 2015 г. фирма „ДИВАЛ 59” ЕООД продава своите акции от капитала на дъщерното си дружество „Велинград пропъртиз” АД с ЕИК 175442407. Дъщерното дружество от своя страна притежава имоти, с които квесторите можеха да обезпечат вземането.

 

Номиналната стойност на продадените акции е 4 302 826 лева, като зад тези акции стоят около 120 дка във Велинград.

 

До 25 март 2015 г. собственик на дружеството е лицето Емил Иванов Галов – също разбойник от бандата на Бисер Лазов. Емил Галов прехвърля по нареждане на Лазов всички дялове на дружеството (отново!) на Симеон Лозанов Симов и на сръбската фирма „БОТСА“ ДОО. 

Колко пари е взел за това Бисер Лазов не е ясно, но е ясно, че вложителите на КТБ АД са ощетени за пореден път.

 

Схема 9

Тандемът Лазов – Бушев успява да открадне и монополиста в производството на гипс в страната - „ГИПС” АД, предприятие с хиляди работници и милиони левове приходи. Схемата тук вече е по-сложна, при това – с активното участие на квесторите на КТБ. 

През юни 2015 г. под натиска на Бисер Лазов изпълнителните директори на дружеството учредяват особен залог на търговското предприятие в полза на трето лице – „ИНДУСТРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ” АД, с изпълнителен директор - Веселин Бушев.

Преди това, през месеците октомври и ноември 2014 г., „ИНДУСТРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ” АД сключва договор за цесия с „Гипс” АД на вземанията си от КТБ и спасява по този начин парите си. Със сумата (около 40 милиона лева) „Гипс” АД погасява само част от задълженията си към КТБ. Квесторите разпореждат приоритетно осчетоводяването на прихващането.

През 2014 г. „ГИПС” АД отчита приходи от дейността размер на над 6 800 000 лева, като същевременно част от кредитите от КТБ АД остават непогасени и не се обслужват. Дружеството продължава да осъществява основната си дейност и да получава приходите си по сметки в други банки. Квесторите продължават да нехаят. Нехаят и синдиците – вероятно до окончателното придобиване на заложеното предприятие от тандема Лазов-Бушев. Цената на бездействието на квесторите и синдиците не е ясна. Може би специализираните органи ще поискат да я изяснят.

 

Приказката за Али баба и четиридесетте разбойника има щастлив край, може би защото е приказка – разбойниците си получават заслуженото наказание, в духа на законите. Чувството за справедливост на читателя е удовлетворено.

В нашия случай развитието е различно - „кучетата си лаят, а керванът си върви”. 

Остава въпросът #КОЙ води кервана през пустинята и накъде го води.

 

glasove.com 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 12296 |09.06.2015 Защитеният свидетел срещу КТБ Б. Лазов и Д. Пеевски се гаврят с прокуратурата . 66| 7718 |22.05.2015 Костов: Сграда на КТБ стана собственост на защитен свидетел . 13| 8740 |21.11.2012 За методите на фекалната журналистика и доколко "безобидна" е тя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads