Реклама / Ads
29| 7065 |19.09.2015 НОВИНИ

Евродепутатът М. Габриел: Жените ги бият и у нас, и в Европа

.
Мария Габриел
Темата за насилието над жените е проблем не само за България, но и за цяла Европа. Това каза евродепутатът и ръководителт на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел във връзка със стартирането на Националната кампания „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието!“, която ще се проведе в рамките на една година.
 
„Това е тема, по която е необходимо да търсим решение, което да е най-близо до местното ниво, за да вземем предвид националните и регионалните статистики. От друга страна трябва много ясно да кажем, че насилието над жените е феномен, за който е необходимо да говорим”, каза тя пред "Фокес" и добави, че това е общ европейски проблем.

По думите й, миналата година Агенцията за основните права публикува за първи път анализ, в който са включени всички европейски страни. „В него се посочва, че 33% от жените в Европа, поне веднъж в живота си са били жертва на насилие. Това наистина са цифри, които стряскат. Не бива да се успокояваме, защото България се асоциира в същия процент”, посочи Мария Габриел и добави, че за нас е важно е да говорим по темата, да търсим заедно с институциите и неправителствения сектор най-адекватните решения, за да може да бъде преодолян този проблем. „Затова се радвам, че срещнах такава голяма подкрепа и от страна на институциите, независимо дали става въпрос за Комисия за защита от дискриминация или правната комисия в Народното събрание, така и от неправителствените организации, като всички до една показаха невероятна подкрепа”, каза още евродепутатът.

Габриел поясни, че това са хората, които всеки ден се срещат с жертвите на насилие, като преди всичко им дават кураж, за да говорят за проблема. По думите й, именно говоренето по този проблем остава най-голямото предизвикателство. „Жертвите не говорят, те са обвити в мълчание, но ние не трябва да сме. Трябва да успеем да им вдъхнем смелост и кураж и да им покажем, че има живот след насилието.

Ако трябва да направя резюме със сигурност, България като член на ЕС е страна, в която имаме нужда да говорим по темата, за да можем да направим стъпка напред към изкореняването на този изключително непоносим, като съществуване, феномен в 21 век”, добави Мария Габриел.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 70| 7537 |18.09.2015 Евродепутатът Паунова: Никакви договори с Русия заради Крим . 0| 4224 |15.07.2015 Дамите от БСП поискаха жените да се пенсионират по-рано от мъжете . 6| 4462 |05.06.2015 Станишев: ПЕС и ПЕС-Жени ще бъдем на първата линия в борбата за правата на жените . 43| 7732 |01.06.2015 „Лъмбърът” Бареков: Жените до мен са Танчев и Петров, не Календерска

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads